Тюркоазено, кралско синьо, кипарисово зелено. Тези нюанси могат да ви посрещат на много места по света, но докато наближавате залива Лафранк на североизточното крайбрежие на Испания те определено ще ви се сторят по-ярки. Особено ако идвате от безмилостния шум на Ла Рамбла и други горещи точки на големия град.

На час и половина път с кола от Барселона, Лафранк на Коста Брава е чудесно парче от Каталуния, което туристите харесват не само заради плажа, разположен в защитен залив.

Не че тук всичко е тихо през цялото време. Лафранк също има дива страна. Говори се, че по време на Златния век на Холивуд наоколо за забелязвани звезди като Кърк Дъглас, София Лорен, Елизабет Тейлър и Рок Хъдсън, разказва The Wall Street Journal. Ако имате нужда от парти, питайте барманите в хотел Llafranch за възможностите.

Ако обаче страните от парти сцената, „простите“ удоволствия са в изобилие - от яденето на пресни морски дарове през излежаването на плажа до разходки през по-рядко посещаваните райони.

Ботаническата градина Cap Roig се намира на територията на 100-годишен замък и включва арт инсталации. Градините, дом на 800 различни вида растения, предлагат гледка към залива и морските градове на Коста Брава.

Не пропускайте и разходка до комплекса Sant Sebastià de la Guarda, който съчетава руините на сграда от 6-ти век пр.н.е., наблюдателна кула от 15-ти век и фар от 19-ти век, предлагащ панорамна гледка към морето.

Ако търсите още по-активни занимания, тръгнете по потопената в аромат на борови иглички и лавандула Camí de Ronda - пешеходна пътека, която свързва Лафранк с редица побратимени села. Опитайте по пътя скаридите в ресторант Sol i Mar.

Вечер може да се разходите по крайбрежната алея, претъпкана с ресторанти, нито един от които не е явно туристически. В Isabella’s може да се насладите на зашеметяваща гледка към морето, докато хапвате топящото се в устата sole meunière (границата с Франция е на по-малко от 100 км). La Sirena, друг крайбрежен ресторант, предлага миди и прясна риба, но е най-известен със своя омлет във френски стил.

Тези, които искат да флиртуват с по-бляскавата страна на Лафранк, могат да отседнат в Casamar - хотел и ресторант, който привлича елита на района от отварянето си през 1955 г. Мястото е чудесно за почивка през октомври, когато в морето все още може да се плува, но наоколо цари повече мир и спокойствие.

Ресторантът на Casamar е получавал звезда „Мишлен“ всяка година от 2010 до 2020 г., отбелязва WSJ. Въпреки че може да е загубил лаврите си, той все още се отличава със семпли ястия като местни бели аспержи със скумрия на скара и оризово ястие, приготвено с прясно уловен рак.

Освободени от планове да преследвате забележителности, може да продължите обяда си там до следобедното кафе, а след това да посрещнете залеза с чаша кава.