Всяка година по това време Gartner публикува своя списък с 10-те стратегически технологични тенденции за следващата година.

Разбира се, анализаторската група не казва, че вашата компания трябва да работи във всички тези посоки или че трябва да се притеснявате, ако нямате проекти в тях. Това, което Gartner казва обаче е, че това са тенденциите и областите на иновации, които трябва да започнете да осъзнавате.

Ето ги и тях:

1. AI агенти

Според Microsoft AI агентите са сегашните приложения в бъдещия свят, задвижван от изкуствен интелект.

Идеята е, че тази технология ще поеме водеща роля в редица дейности и то автономно. Тук трябва да се има предвид, че има съществена разлика между „автономно“ и „автоматизирано“. Докато автоматизираните системи следват конкретни инструкции, за да изпълняват задачи, автономните работят самостоятелно, учат се, вземат решения и се адаптират.

Gartner прогнозира, че до 2028 г. 15% от „ежедневните работни решения“ ще се вземат от AI агенти.

2. Платформи за управление на AI

Тази тема е голяма - и заслужава вниманието на всеки ръководител. Става въпрос за доверието, отчетността и правните и етичните основи на системите за AI.

Управлението на изкуствения интелект е общ термин, използван за описание на рамки за контрол на свързаните с технологията предизвикателства. Gartner използва съкращението TRiSM (Trust, Risk, and Security Management).

Компанията прогнозира, че в рамките на три години „организациите, които прилагат цялостни платформи за управление на AI, ще преживеят 40% по-малко етични инциденти, свързани с технологията, в сравнение с тези, които нямат такива системи“.

А под етични инциденти се има предвид съдебни дела, оплаквания от служители и много лош пиар. Така че намаление от 40% въобще не е малко.

3. Дезинформационна сигурност

Въпреки че това име звучи по-скоро като защита на правото да разпространявате дезинформация, Gartner има предвид обратното: добавяне на борбата с дезинформацията към основните приоритети на киберсигурността.

Компанията описват дезинформационната сигурност като „нововъзникваща категория технологии, които систематично разпознават дезинформацията и имат за цел да предоставят методологични системи за гарантиране на интегритет, оценка на автентичността, предотвратяване и проследяване на разпространението на фалшива информация“.

Gartner прогнозира, че до 2028 г. повече от половината от предприятията ще разполагат със системи, които се борят на това поле.

4. Постквантова криптография

Квантовите компютри са безумно по-бързи от сегашните ни машини. Същото важи и за квантовата криптография – тя има много по-големи възможности от сегашните криптографски инструменти.

Много съвременни методи за криптиране например не реагират добре на brute-force атаки, а вместо това могат да отнемат хиляди години за дешифриране на дадена информация. Но какво се случва, когато разполагате с компютър, който е милион пъти по-бърз от сегашния ви? Изведнъж проблем, чието решаване отнема хиляди години в момента, може да бъде разгадан за около осем часа.

Светът има няколко години, преди хакерите да получат достъп до квантовата компютърна технология. Тогава проблемите за днешните криптографски инструменти ще са огромни.

Gartner смята, че до 2029 г. повечето от тях няма да са безопасни за използване и настоятелно препоръчва по-задълбочени изследвания за изграждане на криптографски техники, които могат да оцелеят в свят, в който са налични квантови изчисления.

5. Невидима интелигентна околна среда

Принципът на невидимата интелигентна околна среда се състои в това, че всеки дом, работна или търговска среда - всъщност всяко място - се изпълва с интелигентни етикети и сензори, а след това се управлява от изкуствен интелект.

Идеята е, че заобикалящите ни системи ще бъдат по-осведомени, независимо дали става дума за поведението на потребителите, потока на трафика или просто за включване на светлината, когато вървите по тъмен коридор през нощта.

До 2027 г. Gartner смята, че тази тенденция ще е насочена предимно към практични приложения в търговията на дребно и складовете, въпреки че маниаците на тема умен дом несъмнено ще продължат да внедряват всякакви автономни джаджи.

6. Енергийно ефективни компютри

Една заявка в голям езиков модел на изкуствен интелект като ChatGPT или Gemini на Google струва 10 пъти повече от типичното търсене в интернет от гледна точка на енергията.

Според проучване, публикувано в академичното списание Joule, се очаква до 2027 г. свързаната с AI електроенергия да използва между 85,4 и 134,0 TWh годишно. За сравнение, Финландия използва едва 81,0 TWh, а Норвегия - по-малко от 132,0 TWh в момента.

Gartner твърди, че устойчивостта ще бъде основен акцент през следващата година.

„През 2024 г. водещият фактор за повечето ИТ организации ще бъде техният въглероден отпечатък“, категорични са изследователите.

7. Хибридни изчисления

Преди десет години, когато ставаше дума за хибридни изчисления, се имаше предвид някаква комбинация от локални и облачни изчисления.

Днес Gartner има предвид смесица от типове процесори, различни подходи за съхранение и работа в мрежа и други подобни съображения.

Според анализаторите занапред центровете за данни няма да изглеждат просто като стелажи с основни сървъри, а ще бъдат смесица от широк спектър от технологии, разгърнати в зависимост от нуждите и изискванията за производителност.

8. Пространствени изчисления

Пространствените изчисления, виртуалната (VR), добавената (AR) и смесената реалност (XR) набират скорост.

Meta предлага на потребителите своят евтин хедсет Quest. Vision Pro на Apple, макар и да не е успешен с прекалено високата си цена, все пак е мощен концептуален прототип за бъдещето на пространствените изчисления.

Според Gartner те ще се развият през следващите десет години, като от пазара за 110 млрд. долара в момента ще достигне над 1,7 трилиона до 2033 г.

Очаква се тези технологии да започнат да решават специфични проблеми както в ежедневието на хората, така и в бизнеса и индустрията.

9. Полифункционални роботи

Днес повечето роботи изпълняват само по една конкретна задача. Но според Gartner това ще се промени много скоро. Прогнозата на анализаторите е, че до 2030 г. 80% ще „взаимодействат с интелигентни роботи ежедневно“.

10. Неврологични технологии

Gartner твърди също така, че една от тенденциите, които трябва да се наблюдават, е използването на технологии, които „четат и декодират мозъчната дейност“, за да подобрят човешките когнитивни способности.

Според компанията до 2030 г. 30% от работещите в сферата на знанието ще бъдат „подкрепени и зависими от подобни технологии, за да останат актуални при възхода на изкуствения интелект“.