Представете си, че вървите по улицата и гледате телефона си, когато изведнъж някой го грабва от ръката ви. Това се случва често във Великобритания, както наскоро разказа The Guardian.

С новата си AI технология обаче Google AI има амбицията да реши този проблем. Инструментът автоматично заключва екрана ви, когато установи, че телефонът е откраднат. Това затруднява използването му от обирджиите. Google вярва, че тази функция може да ограничи кражбите на телефони по целия свят.

Въпреки че тази нова технология предлага по-голяма защита, потребителите ще трябва да я активират ръчно в своите настройки, тъй като е изключена по подразбиране.

Новата актуализация на Android въвежда усъвършенстваната AI и сензорна технология, чиято функция позволява на потребителите да заключват изгубен или откраднат телефон, като използват само своя телефонен номер, регистриран на устройството.

От Google казват, че това е особено полезно за потребители, които в паниката след кражбата могат да забравят своите пароли или идентификационни данни за вход, но все пак трябва бързо да защитят личната си информация.

Кражбата на мобилни устройства е сериозен проблем в Лондон, където близо 70% от кражбите през изминалата година са били на телефони. Последните статистики показват, че кражби от този вид подхранват нарастването на общата престъпност в града, като мобилните телефони са били част от 33% от грабежите миналата година – това се равнява на над 11 800 инцидента.

Кметът на Лондон, Садик Хан, приветства новите мерки за сигурност, като отбелязва, че миналата година е призовал производителите на телефони да направят своите устройства по-малко привлекателни за крадците. Той също така подчертава, че столичната полиция увеличава целенасочените патрули в районите, които са най-засегнати от кражбите на мобилни устройства.

Техническият експерт Джейк Мур, глобален съветник по киберсигурността в Eset, обяснява, че най-новата актуализация на Android използва усъвършенствана AI и сензорна технология, за да открива необичайни движения, което позволява на устройствата да се заключват по-бързо в случай на кражба.

Той съветва, ако телефонът ви е откраднат, първо да се свържете с вашия мобилен оператор, за да деактивирате SIM картата. След това трябва да опитате да активирате режим на изгубен телефон или дистанционно да изтриете данните от телефона през платформата на Google. „Тези стъпки не позволяват на крадците да използват базирани на SMS еднократни пароли, за да получат достъп до вашите акаунти“, казва Мур.

Той също така посочва, че повечето престъпници ще се опитат да превключат на офлайн режим незабавно, но иновативната функция за заключване на офлайн устройства на Android е предназначена да противодейства на подобни тактики.

Много потребители се надяват, че новата технология на Google ще възпре бъдещите кражби на телефони - след като телефонът е заключен, той става безполезен. Няма стойност при препродажба и кражбата му се оказва просто загуба на време.