Южнокорейската компания SK Hynix, един от най-големите производители на чипове в света, обяви рекордна тримесечна печалба, подкрепена от голямото търсене на високоскоростна памет (HBM), използвана в генеративния изкуствен интелект.

Приходите за третото тримесечие възлизат на 17,57 трилиона вона, а оперативната печалба се равнява на 7,03 трилиона вона (5,08 милиарда долара) спрямо очаквания от анализаторите на LSEG за 6,8 трилиона вона.

Печалбата през тримесечието юли-септември достига най-високото си ниво, възстановявайки се от загубата от 1,8 трилиона вона през същия период на миналата година. Тримесечните приходи са нараснали с около 94% на годишна база от 9,1 трлн. вона.

Южнокорейският гигант в областта на чиповете е ключов доставчик на Nvidia и се възползва от бума на сървърите с изкуствен интелект.

В съобщението си за приходите в четвъртък SK Hynix коментира, че търсенето на памет за изкуствен интелект, особено от страна на центрове за данни, е продължило да бъде силно през третото тримесечие, което е позволило да се разширят продажбите на първокласни продукти като HBM и eSSD - устройство за съхранение на данни за сървъри.

HBM е вид динамична памет, известна като DRAM, в която чиповете са вертикално подредени, за да се спести място и да се намали консумацията на енергия. DRAM често се използва в лаптопи, работни станции и персонални компютри. SK Hynix, Micron Technology и Samsung Electronics са трите основни производителя на HBM чипове.

Продажбите на HBM продукти също са се увеличили с над 70% спрямо предходното тримесечие и повече от три пъти в сравнение със същия период на миналата година, като компанията очаква този ръст да продължи.

„Въпреки че търсенето на памет за сървъри с изкуствен интелект като HBM и [SSD с висока плътност за предприятия] нараства забележимо през тази година, компанията прогнозира, че тази тенденция ще продължи и през следващата година“, пише SK Hynix в съобщение за пресата, цитирано от CNBC.

“Генеративният AI напредва все повече и големите технологични компании продължават да инвестират в разработването на технологията”, се казва още в съобщението.

SK Hynix също така прогнозира, че търсенето от пазарите на персонални компютри и мобилни устройства ще бъде в постоянен растеж през следващата година на фона на появата на продукти, оптимизирани за AI.

Ким У-Хюн, ръководител на маркетинговия отдел за DRAM на SK Hynix, казва пред репортери по време на разговора за приходите, че „индустрията на паметта най-накрая преминава през тежкия спад и навлиза в етапа на пълно възстановяване“.

„За да отговори на търсенето през следващата година, нашата компания планира да разшири стабилното производство и поддръжка на продукти, в които имаме конкурентно предимство.“

Според Fitch Ratings през 2023 г. пазарът на DRAM е преживял сериозен спад, причинен от свръхпредлагане, слабо търсене на крайния пазар и геополитическо напрежение.

Миналия месец SK Hynix съобщи, че е започнала масово производство на най-новата си версия на HBM чиповете и се стреми да ги достави до края на годината.