Ако се стигне до широкомащабна търговска война между водещите сили, световната икономика може да се свие до размера на тази на Франция и Германия, смятат от Международният валутен фонд.

Предупреждението идва в момент, когато опасенията се засилват преди евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп като президент на САЩ, съобщава BBC.

Републиканецът заяви, че планира да въведе универсален данък или мито в размер до 20% върху целия внос в САЩ, а ЕС вече планира ответни мерки, ако това се случи.

Миналата седмица Тръмп заяви, че „тарифата е най-красивата дума в речника“, а световните пазари и финансовите министри вече започват да приемат сериозно перспективата той да осъществи идеите си.

Заместник-управляващият директор на МВФ Гита Гопинат заяви, че финансовата институция все още не може да оцени спецификата на търговските планове на Тръмп, но „ако се развие много сериозно отделяне и широкомащабно използване на мита, може да се стигне до загуба на близо 7% от световния БВП“.

„Това са много големи цифри, 7% е на практика загуба на френската и германската икономика. Това е размерът на загубата, която би била“, продължи тя и допълни, че митата за стотици милиарди долари „са нещо много по-различно от света, в който живеем през последните 2-3 десетилетия“.

Друго от основните послания на МВФ е да предупреди за рязкото покачване в нивата на световния държавен дълг.

Тя заяви, че настоящият период на стабилен икономически растеж е „момент да възстановите фискалните си буфери“.

Това няма да е последната криза. Ще има допълнителни сътресения. Ще ви е необходимо фискално пространство, за да реагирате. Сега е моментът да го направите.

Според Гопинат е необходимо също така да се „погледне от добрата страна“ на устойчивата световна икономика след „няколко много тежки удара“.

„Предишният опит с понижаването на инфлацията не беше с меко приземяване, а с голямо, голямо увеличение на безработицата. Така че, това сега също беше тежък удар и той беше понесен много по-добре, отколкото мнозина се опасяваха“, допълни тя.

Представителят на МВФ добави, че е „добра победа“ за централните банки това, че инфлацията се е понижила, без висока безработица. Но моментът да се възстанови устойчивостта в един нестабилен свят е настъпил именно сега.