Съединените щати за първи път обявиха, че са видели доказателства, че Северна Корея е изпратила 3000 войници в Русия за евентуално разполагане в Украйна - ход, който може да доведе до значителна ескалация на войната.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, говорейки в Рим, заяви, че би било „много, много сериозно“, ако севернокорейците се готвят да воюват заедно с Русия в Украйна, както твърди Киев. След това той добави, че все още не е ясно какво ще правят севернокорейските части там.

„Има доказателства, че в Русия има войски на КНДР“, посочи Остин, използвайки официалното име на Северна Корея - Корейска народнодемократична република, цитиран от Reuters.

Джон Кърби, говорител на Белия дом, също потвърди, че според Съединените щати най-малко 3000 севернокорейски войници преминават обучение в три военни бази в Източна Русия.

„САЩ установиха, че севернокорейските войници са били транспортирани с кораб в началото и средата на октомври от севернокорейския регион Вонсан до източния руски град Владивосток, след което са били отведени в три военни бази за обучение в Източна Русия“, обясни Кърби. „Ако те наистина се разположат, за да се бият срещу Украйна, ще станат справедливи цели и украинските военни ще се защитават срещу тях по същия начин, по който се защитават срещу руските.“

В Сеул южнокорейски депутати заявиха, че Пхенян е обещал да предостави общо около 10 000 войници, чието разполагане се очаква да приключи до декември. Информацията беше разпространена от националната разузнавателна агенция на Южна Корея.

„През септември и октомври бяха открити признаци за обучение на войски в Северна Корея“, разкри Пак Сун-уон, член на парламентарната комисия по разузнаване.

Според Съединените щати предполагаемото севернокорейско разполагане може да е още едно доказателство, че руската армия има проблеми с живата сила.

Преди това Кремъл отхвърли твърденията на Сеул за разполагането на севернокорейски войски като „фалшиви новини“, а севернокорейският представител в ООН в Ню Йорк ги нарече „безпочвени слухове“. И Москва, и Пхенян отричат прехвърлянето на оръжия, но няколко пъти публинчно са обещавали да засилят военните си връзки и дори подписаха договор за взаимна отбрана на срещата на върха през юни.

Последните данни дойдоха, след като в петък Националната разузнавателна служба на Сеул заяви, че Северът е изпратил около 1500 души от специалните си сили в Русия с кораб и те вероятно ще бъдат изпратени за бойни действия във войната в Украйна след обучение и аклиматизация.

Украинският президент Володимир Зеленски също обвини Пхенян, че се готви да изпрати 10 000 войници в Русия. Във вторник той призова съюзниците си да реагират на доказателствата за севернокорейско участие във войната.

НАТО провежда консултации относно севернокорейското разполагане в Русия, заяви говорител на алианса.

Служител от администрацията на Байдън пък добави, че Москва може да изпрати севернокорейците в Източна Украйна или в собствената си област Курск, където руските войски се сражават, за да изтласкат украинските сили, държащи част от територията, която завзеха при нахлуването, започнало през август.

Майк Търнър, председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ, коментира, че президентът на САЩ Джо Байдън трябва да позволи на Киев да отговори с американски оръжия, ако севернокорейските войски „нападнат Украйна от руска територия“.

„Ако севернокорейски войски нахлуят в суверенната територия на Украйна, САЩ трябва сериозно да обмислят предприемането на преки военни действия срещу севернокорейските войски“, категоричен е Търнър.

Изолирани семейства

Лий Сонг-квеун, депутат от южнокорейския парламент, заяви, че властите в Пхенян са се опитали да не позволят на новините за разполагането да се разпространят.

„Има и признаци, че севернокорейските власти са преместили и изолирали семействата на войниците на определено място, за да ги контролират ефективно и да пресекат внимателно разпространението на информацията“, разкри Ли, позовавайки се на южнокорейското разузнаване.

По думите му то е потвърдило, че Русия е наела голям брой преводачи за севернокорейските войници, като същевременно ги е обучавала в използването на военно оборудване, като например безпилотни самолети.

„Руските инструктори преценяват, че севернокорейските военни имат отлични физически качества и морал, но им липсва разбиране за съвременните военни действия, като например атаките с дронове“, казва той. „Поради това може да има много жертви, ако те бъдат изпратени на фронтовата линия“.