По време на първото си посещение в Северна Корея от повече от две десетилетия насам руският президент Владимир Путин се фокусира върху осигуряването на постоянна подкрепа от страната отшелник за войната му в Украйна. Миналата година Путин засили контактите си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, тъй като запасите му от оръжия намаляха, а след забележителната среща на върха между двамата лидери през септември от Пхенян към Москва потекоха боеприпаси и ракети, твърдят множество правителства, въпреки че и двете държави отричат това. Но макар че срещата на лидерите в изолираната от света столица в съветски стил дава възможност на двамата автократи да обсъдят как да разширят своето сътрудничество, според наблюдатели тя ще има последици далеч отвъд бойното поле в Украйна.

Пристигането на Путин в Пхенян в ранните часове на сряда местно време за двудневно посещение бележи значителна стъпка напред за партньорство, основано на общата враждебност към Запада и неговите съюзници - партньорство, което разкрива възможности пред двамата лидери и задълбочава глобалните разломи. Очаква се те да подпишат ново споразумение за стратегическо взаимодействие, като преди посещението Путин заяви, че двамата ще "оформят архитектурата на равноправна и неделима сигурност в Евразия".

"Отношенията не са свързани само с необходимостта", казва Едуард Хауел, преподавател по политика в Оксфордския университет в Обединеното кралство, който се занимава с Корейския полуостров, цитиран от CNN. "Виждаме, че двете държави създават все по-съгласуван единен фронт и се съюзяват срещу САЩ и Запада".

Тези разногласия бяха подчертани от времето на посещението, което идва веднага след срещата на Путин с близкия му съюзник Си Дзинпин миналия месец и след като демократичните лидери от Групата на седемте (Г-7) използваха срещата на върха в Италия, за да покажат отново своята солидарност срещу войната на Москва. Тя се провежда и в момент, когато Северна Корея се обяви срещу нарастващото сътрудничество в областта на сигурността между САЩ и техните съюзници Южна Корея и Япония, предизвиквайки безпокойство с изострената си реторика и продължаващите тестове за укрепване на мащабната си незаконна оръжейна програма.

Засега остава неизвестно какво точно получава Пхенян в замяна на подкрепата си за войната на Русия. Но правителствата от Сеул до Вашингтон ще следят отблизо за знаци колко далеч е готов да стигне войнственият руски лидер, който в миналото подкрепяше международния контрол върху незаконната оръжейна програма на Северна Корея, за да подкрепи своя съюзник Ким.

Какво искат Русия и Северна Корея една от друга?

В месеците, след като Ким премина с бронирания си влак през региона на Далечния изток на Русия за знаменателна среща на върха с Путин през септември, севернокорейски боеприпаси се насочиха към страната и бяха използвани в инвазията ѝ срещу Украйна. Според изявление на САЩ от февруари насам Москва е получила от Пхенян повече от 10 000 контейнера - еквивалент на 260 000 метрични тона - боеприпаси или материали, свързани с тях. Руските сили също така са изстреляли най-малко 10 ракети, произведени в Северна Корея, по Украйна от септември насам, посочи пред CNN американски служител през март.

Севернокорейските оръжия може да са с по-ниско качество от руските, но са помогнали на Кремъл да попълни намаляващите си запаси и да не изостава от оръжейната подкрепа, която Украйна получава от Запада, твърдят наблюдатели. Споразумението може също така да позволи на Северна Корея да получи реална информация за функционирането на своите оръжия и да ѝ помогне да увеличи износа в по-широк мащаб.

В статия, публикувана в севернокорейската държавна медия преди посещението, Путин благодари на Пхенян за проявената "непоколебима подкрепа" за войната на Русия в Украйна и заявява, че двете страни са "готови да се изправят срещу амбициите на колективния Запад". Широко разпространено е мнението, че Путин ще използва посещението си, за което Ким го покани през септември миналата година, за да си осигури постоянна подкрепа във военно отношение.

По-малко се знае обаче за това какви точно компенсации е получил Пхенян досега в замяна на своята подкрепа. Южнокорейски официални лица посочват, че Северът получава пратки с храна и други стоки от първа необходимост от Русия. Подложената на санкции севернокорейска икономика освен храна изпитва недостиг и на гориво и суровини, но също така се стреми да развие своите космически, ракетни и ядрени програми. По време на срещата им през септември, която се състоя, както подобава, в съоръжение за изстрелване на ракети, Путин сигнализира за готовност да помогне на Пхенян да развие своята космическа и сателитна програма.

По време на срещата им през септември, която се състоя, както подобава, в съоръжение за изстрелване на ракети, Путин изрази готовност да помогне на Северна Корея да развие своята космическа и спътникова програма. Оттогава има признаци, че такава помощ е оказана, включително успешното изстрелване на първия военно-разузнавателен спътник на Северна Корея Malligyong-1 седмици след срещата между двамата лидери в Русия, след като преди това имаше два неуспешни опита. Такива спътници могат да помогнат на Северна Корея да подобри наземните си военни способности - например да ѝ позволят да насочва по-точно ракетите си към противниковите сили.

На държавите членки на ООН е забранено да подпомагат пряко или непряко ракетните програми на Северна Корея, както и да участват в трансфери на оръжия с Пхенян. Според експерти обаче Ким се стреми да получи достъп до ноу-хау за редица руски модерни оръжия, както и до технологии, свързани с обогатяването на уран, проектирането на реактори или ядрени двигатели за подводници. Севернокорейският лидер смята, че оръжейните програми са от съществено значение за оцеляването на режима му.

"Ким Чен Ун ще поиска от Русия подкрепа за тях - дали ще го получи или не, е друг въпрос", казва Анкит Панда, старши сътрудник в програмата за ядрена политика в мозъчния тръст Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон.

По думите му е малко вероятно обаче Путин да е "нетърпелив непременно да започне сътрудничество по тези въпроси (технологии, свързани с ядрената енергетика), когато има дълъг списък с по-малко чувствителни технологии, с които руснаците могат да се разделят", като например подобряване на радарите или ракетните системи земя-въздух.

Когато миналата седмица беше попитан за опасенията на Запада, че Русия обмисля трансфер на чувствителни технологии към Пхенян, говорителят на Кремъл заяви, че "потенциалът на страните за развитие на двустранните отношения" е "дълбок", "не трябва да предизвиква безпокойство у никого и не трябва и не може да бъде оспорван от никого".

Трагичен свят

Въпреки това всяка подкрепа от страна на Путин - лидер на постоянна държава членка на Съвета за сигурност на ООН - е значителна придобивка за Ким, който е дълбоко изолиран на световната сцена. За самия Путин посещението също е възможност да изпрати сигнал или заплаха, че Русия не е сама.

"Путин подчертава, че Русия има приятели - и пропагандира идеята, че войната не може да бъде спечелена за Украйна, защото Москва няма да изчерпи оръжията си", казва Джон Ерат, старши политически директор на Центъра за контрол над въоръженията във Вашингтон.

Според него е възможно руският лидер да разглежда отношенията с Ким и като начин да повдигне призрака на ядрената война, използвайки "загрижеността на САЩ и Южна Корея за Северна Корея", така че "приятелите на Украйна да я принудят да търси решение чрез преговори при условията на Русия".

Путин изложи мирните си условия в петък преди международната мирна среща на върха в Швейцария, на която Русия не присъства. Те включваха изтегляне на украинските войски от четири частично окупирани региона - позиция, която Киев и неговите съюзници не смятат за работеща.

В писмото си, публикувано в севернокорейските държавни медии преди посещението, Путин представи двете страни като изправени срещу това, което той нарича усилия на САЩ да наложат "неоколониална диктатура" над света. Въпреки това наблюдателите са единодушни, че на този етап е малко вероятно Путин да окаже пряка помощ на ядрената програма на Северна Корея, тъй като нито Путин, нито близкият му партньор Си искат да видят ядрена конфронтация в региона. Но също така е ясно, че нарастващите връзки между Северна Корея и Русия, както и разширяващата се пропаст между Русия, Китай и Запада, оказват влияние върху международните усилия за контрол на севернокорейската оръжейна програма.

През март Русия наложи вето на резолюция на ООН за подновяване на дейността на независима експертна група, която да разследва нарушенията на санкциите на Съвета за сигурност от страна на Пхенян. Китай се въздържа при гласуването. През последните години и двете страни блокираха политиките в Съвета, свързани със Северна Корея, тъй като станаха скептични към подкрепяните от САЩ санкции.

Според бившия посланик на САЩ в Русия и служител на Съвета за национална сигурност Майкъл Макфол задълбочаващите се разногласия днес контрастират със сътрудничеството през последните десетилетия между Русия, Китай и САЩ. Той изтъква опита си по време на управлението на бившия президент на САЩ Барак Обама, когато е работил по усилията за неразпространение на оръжия, свързани със Северна Корея и Иран.

"Тогава си сътрудничихме с руснаците и на двата фронта - срещахме се, имахме едни и същи цели - и китайците бяха в крачка с нас и по двата въпроса", разказва Макфол в подкаст, организиран миналия месец от мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания. "Сега вижте къде сме днес - в напълно противоположна ситуация. Изобщо не си сътрудничим по нито една от тези точки. Това е съвсем нов свят. Трагичен свят."