Те се усмихват дори когато работата им е трудна – все едно са „ваксинирани“ срещу негативизъм и бърнаут. Зад ведрия им нрав обаче се крие яростна амбиция за победа.

Става дума за т. нар. „щастливи воини“ във вашия офис, като частта „воин“ от прякора е също толкова важна, колкото и „щастлив“.

Докато други се опитват да впечатлят шефа, като работят до късно или развиват трудни за намиране професионални умения, тази армия от безмилостни оптимисти е решена да надвие всички останали и да се усмихва, докато го прави.

Фразата Happy Warrior става все по-популярна напоследък - някои хора дори я посочват като неофициална длъжност в LinkedIn. Използвана е и от номинирания за вицепрезидент на Демократическата партия Тим Уолц, но всъщност е на два-три века.

Терминът е използван от видния английски поет Уилям Уърдсуърт (1770 г. - 1850 г.) в поемата Character of the Happy Warrior.

В реч от 1985 г. пък Роналд Рейгън призовава консерваторите да бъдат „щастливи воини, изпълнени с добро настроение и здрави сърца“, припомня The Wall Street Journal.

Целта на фразата е да излъчва дружелюбие и твърдост едновременно. Хората, които се самоопределят или са определяни с нея, не са експерти по щастието на работното място - просто внасят интензивност в работата заедно с добро настроение.

Те казват, че да бъдеш Happy Warrior означава да не приемаш разочарованията лично, така че да не спират развитието ти.

Усмихни се и давай напред

В проучване, публикувано в Harvard Business Review този месец, мениджърите по наемане на персонал посочват, че най-яркочервеното знаме, когато говорят с кандидати, е те критикуват бившите си работодатели и колеги. Заключението от анкетата: „HR мениджърите искат да видят, че се справяте професионално с предизвикателствата, вървейки напред с положително отношение.“

„Работата може да бъде влакче на ужасите, но хората, които продължават да внасят енергия, обикновено получават повече задачи и шансове за растеж в организацията“, казва Ед О’Бойл, който ръководи изследователските и консултантските практики на Gallup.

Освен това, сега, когато много технологични компании забавят наемането на служители, не е толкова лесно да избягате от работа, колкото и всекидневни поводи за негативно настроение да ви дава тя. Следователно има сериозна причина да се опитате да не се отказвате при първите признаци на проблеми, споделят експерти пред WSJ. Тук идва ролята на излъчването на щастие като оръжие, което улеснява постигането на добри резултати.

В споменатото вече стихотворение на Уърдсуърт има пасаж, който описва щастливия воин като човек, издигащ се до лидерска позиция с открити средства. Това е обратното на макиавелизма в бизнеса, насърчаващ лукавия подход и фокуса върху личния интерес.

„Вашето настроение привлича вашия екип“, казва Мери Варгезе Прести, вицепрезидент в здравния отдел на Microsoft.

Едно от последните ѝ усилия е да убеди колегите си да създадат инструмент с изкуствен интелект, който да помага на медицинските сестри да си водят бележки за пациентите по-бързо. Практикувайки „оптимистична сила на духа“, както споделя сама пред WSJ, тя успява да излага аргументи и да убеждава, разгръщайки личния си чар.

„Хората искат да работят с колеги, които харесват, а не да се борят с бик в магазин за порцелан. Второто не е ефективно“, категорична е тя.