Имате ли телефон под ръка? Направете си няколко селфита, а после кажете от коя страна снимката ви харесва повече. Ако отговорът е, че лявата ви страна е по-фотогенична, вие сте типичен пример за „пристрастие към лявата буза“. И далеч не сте единствени.

Всъщност това явление датира още от времето, когато не е имало фотография, а човешките образи са били запечатвани само от художници, пише IFLSience.

Науката обаче започва да му обръща внимание сравнително скоро – през 70-те години на миналия век.

През 1973 г. в списание Nature двама автори от университета „Кеймбридж“ разказват за проучване на 1474 портрета, създадени в Западна Европа между XVI и XIX век. Открита е закономерност – 891 от картините показват лявата страна на модела. Авторите са убедени, че „отклоненията от 60% наляво са значими“.

Вдъхновен от това проучване същата година друг учен – Мартин Лабар – прави преглед на снимките от годишниците на „Кеймбридж“. Стига до същия извод и праща писмо на списанието, в което разказва за собствената си проверка.

След още няколко изследвания се стига до извода, че когато позират за портрет, хората са много по-склонни да покажат лявата страна на лицето си на художника или камерата. Когато обаче става дума за автопортрет, се наблюдава обратната закономерност – излага се повече дясната страна. Това може да се обясни с факта, че когато човек рисува себе си, той най-вероятно използва огледало, така че страните на образа се обръщат.

Изследванията се задълбочават след масовото навлизане на смартфоните. През 2015 г. е установено, че повечето селфита са на лявата страна. Когато обаче снимката е в огледалото, е предпочитана дясната. Иначе казано -повтарят се изводите от предишните проучвания.

„Това са забележително стабилни тенденции“, пишат авторите на проучването след като са изследвали снимки на хора от Ню Йорк, Сао Пауло, Берлин, Москва и Банкок. Установено е и друго – ляво ориентираните селфита получават повече лайкове в социалните мрежи.

И така – каква е причината?

Едно от обясненията, дадено още през 70-те години на миналия век, е, че тъй като повечето хора са десничари на художниците в миналото им е било по-лесно да рисуват лявата част на модела. Това може и да е вярно донякъде, но тенденцията би следвало да се промени при снимките, а тя се запазва.

Друго предположение е, че харесването на лявата страна е свързано с факта, че дясното полукълбо на мозъка контролира зрението наляво и е по-добро при възприемането на образи.

Още една хипотеза – когато позират, хората са склонни да се обърнат първо на дясно, т.е. излагат на показ лявата си страна. Преди 50 години обаче това са предимно твърдения без особена доказателствена подкрепа.

През 2017 г. в научното издание Laterality e публикувано проучване, според което хората предпочитат лявата страна, защото „изражението на емоциите на лицето е асиметрично и сме склонни да изразяваме повече с лявата страна“.

Авторите обясняват още, че предпочитанията към лявото не са само заради естетиката. Според тях „по-голямата анатомична изразителност на лявата буза е очевидна“, дори когато снимките са обърнати след допълнителна редакция и лявото става дясно. Това е едно от най-широко възприетите обяснения на този феномен.

Още през 70-те годинин първите изследователи твърдят и нещо друго. Въпреки че и мъже и жени предпочитат лявата си страна, това е по-ярко изразено при дамите. Този въпрос е изследван и в следващите години, а съвсем наскоро учени от Университета в Осло публикуваха нерецензирани резултати от свое изследване, в което твърдят, че „ефект на пола“ има при по-малко от 40% от снимките. Т.е. независимо дали е мъж или жена, в над 60% от случаите човек предпочита лявата си страна. Или иначе казано – пъроначалното предположение не се потвърждава и полът няма чак такова определящо значение.

Толкова от науката. А сега – обърнете се леко надясно и щрак!