Две лъжички шамфъстък, една корупция.

Години наред туристите в Палермо ближат с наслада сладоледа си в известни джелатерии, без да подозират, че процъфтяващият бизнес се контролира от организираната престъпност.

Измамата е като по учебник за детективите, обучени да откриват мръсни пари, предава в репортаж от Силиция AFP.

И макар че схемата прилага три класически мафиотски стратегии – подозрителен фалит, подставено лице и „кръстник“ на сладоления салон, на разследващите са нужни години, за да я разплетат, допълва агенцията.

В края на 2010 г. марката Brioscia, състояща се от две джелатерии, процъфтява, привличайки местни и чуждестранни посетители с блестящите си златни звезди от доволни клиентски отзиви в туристически платформи.

Заведенията се управляват от Марио Манкузо. Зад кулисите обаче е Микеле Микалици, човек с излежани няколко присъди в затвора за връзки с мафията. Манкузо се грижи за сладоледа, а Микалици се занимава с всичко останало.

Това включва и придобиването на дял от печалбата на Манкузо срещу предпазване от опити за рекет от други гангстери, казва съдебен източник, разследвал „сладката“ мафиотска история.

Компанията обаче се води на съпругата на Манкузо и когато хоризонта се задава развод, собственикът и покровителят му започват да се опасяват, че ще загубят контрол. През 2021 г. обявяват Brioscia в несъстоятелност, като обясняват дупката от 4 млн. евро в бюджета с ефекта от пандемията, допълва източникът.

„Това беше процъфтяващ бизнес, много добре познат в Палермо. Следователно фалитът е неоправдан“, смята той.

Подозрителните следователи използват подслушвателни устройства, за да открият, че двамата мъже съвсем не са фалирали. Всъщност, те са имали грандиозни планове да отворят сладоледени салони зад граница.

Тандемът основава нова компания, наречена Sharbat, и преименува джелатериите.

„Дори не съм сигурен, че служителите знаеха за кого точно работят“, казва продавач от съседния магазин под условие за анонимност. Разследващите твърдят, че мъжете са си поделили бързата печалба, като Микалици е предал част от нея на роднините си в затвора, за да платят за разноските по делата им.

На 12 август тази година обаче полицията провежда специализирана акция, арестува двамата мъже и четирима техни съучастници, и конфискува 1,5 млн. евро.

Срещу Манкузо и Микалици се води съдебно раследване за престъпно сдружение с мафиотски характер, включително рекети, изнудване и фалит с измама.

С трафика на наркотици, купените обществени поръчки и кухите фирми за пране на пари, централната банка на Италия оценява годишния оборот на организираните престъпни групи на 40 млрд. евро, или 2% от хазната на държавата, допълва AFP.

Мафията все още печели добри пари от традиционни престъпления, а най-сериозният източник на доходи остават наркотиците. Ндрангета в южната част на Калабрия например, е отговорна за голяма част от търговията с кокаин в Европа.

„Тя прави и преки инвестиции в легалната икономика“, казва Роко Шиароне, преподавател по криминална психология в университета в Торино.

В доклад на икономиста Антонио Карбонети от 2022 г. се посочва, че мафията е интегрирана в над две трети от секторите строителство, търговия, недвижими имоти и производство. Тя има пипала и в селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, логистиката, транспорта и управлението на отпадъците.

Размерът на „инвестициите“ на престъпните групи във всеки сектор варира значително в различните региони.

„Социално-икономическата структура в Сицилия се състои от малки семейни предприятия, които се поддават много добре на пране на пари“, казва Елисео Дави от университета в Палермо.

Всяко второ дружество, контролирано от мафията, е „звездно“ дружество, което генерира удобни доходи и осигурява заетост на хора, като следователно има широка социална, икономическа и политическа подкрепа, се казва в доклад на Parbonetti.

В случая с джелатото в Палермо компанията не е имала необходимите разрешителни за един от двата магазина, което предизвика призиви за разследване.

В близост до салоните се намира бившият дом на Джовани Фалконе, емблематичният съдия-антимафиот, чието убийство през 1992 г. предизвика репресии от страна на държавата и трайно отслаби Коза Ностра.

Подобно на американския правоохранителен агент Елиът Нес, който успява да залови гангстера Ал Капоне, Фалконе има просто правило: Следвайте парите, допълва AFP.