Лудият мед от Турция – съкровище с уникални свойства и опияняваща история
Една лъжица от този деликатес предизвиква лек ефект на еуфория, но цял буркан може да доведе до хоспитализация.
В подножието на величествените Понтийски планини, в малка дървена колиба, издигната върху метални подпори, се крие тайната на един от най-редките и екзотични продукти в света – "лудият мед" или deli bal.
Пчеларят Хасан Кутлату внимателно раздухва пушек от уред, пълен с борова дървесина. Димът успокоява пчелите, като деактивира феромона, отделян при опасност, който предупреждава останалите за нападение, се разказва в материал на CNN.
Когато Кутлату отваря кошерите си, направени от липова дървесина, звукът на пчелите се усилва. Въпреки това те не са агресивни – но медът, който произвеждат, е "луд".
Този рядък вид мед се произвежда в черноморския район на Турция – едно от двете места в света, където се добива. Другото са Хималаите в Непал.
„В нашите гори през пролетта цъфти лилавият рододендрон“, споделя Кутлату. „Пчелите събират нектар от тези цветя, а резултатът е именно този ‘луд мед’.“
Нектарът съдържа природен токсин, наречен граянотоксин. Концентрацията му в меда варира в зависимост от сезона и от другите цветя, които пчелите опрашват.
Удоволствие с повишен риск
Една лъжица може да предизвика лек ефект на еуфория, но цял буркан може да доведе до хоспитализация.
През вековете "лудият мед" често е използван в народната медицина. Една лъжичка на ден се е смятала за лек срещу високо кръвно налягане или като естествен стимулант. Днес този уникален, но потенциално опасен продукт се продава на висока цена.
Цветът на "лудия мед" е наситено кехлибарено-червен, ароматът – остър, а вкусът – микс от сладост и горчивина. Реколтата на Кутлату показва всички белези на прочутия граянотоксин.
„Не трябва да прекаляваме с този продукт. Ако не внимаваме, може да има негативен ефект върху нас“, предупреждава пчеларят. „Тук няма халюцинации, но медът може да ви накара да се чувствате замаяни, да понижи кръвното ви налягане, да предизвика лека треска, гадене или затруднения при ходене.“
Препоръчителната доза е не повече от една чаена или супена лъжица на ден. „Трябва да сме внимателни при консумацията“, добавя Кутлату.
„Прекаляването с каквото и да е може да бъде опасно – дори и с мед.“
Този мед не само привлича любителите на природни деликатеси, но е и част от световната история. През IV век пр.н.е. гръцкият военен лидер Ксенофонт описва как армията му, преминавайки през района на Трабзон, прекалява с този деликатес:
„Никой от войниците не можеше да се изправи. Тези, които бяха яли малко, приличаха на пияни, а онези, които бяха яли повече, изглеждаха като полудели или в някои случаи – като умиращи. Много от тях лежаха на земята, сякаш армията беше претърпяла поражение, а отчаянието беше в очите им.“
Опасност от мечки
Малките дървени колиби, където се събират кошерите, са построени върху метални подпори, които мечките не могат да изкатерят. Височината на платформите, достигаща до три метра, защитава кошерите дори от най-изобретателните животни, които се опитват да достигнат до меда.
През годините не липсват истории за сблъсъци между пчелари и мечки в региона. Една от тях, случила се преди две десетилетия, завършва с тежки наранявания за пчелар, опитал да защити кошерите си от мечка, опиянена от "лудия мед".
За пчеларите в планините Качкар срещите с мечки са ежедневие.
„Независимо дали се страхуваме от мечки или не, трябва да работим“, казва Кутлату.
„Ще продължим с пчеларството. Срещаме мечки почти всеки ден. Винаги, когато се изкачваме в планината, те са там.“
Селото на пчелите
Домът на семейство Кутлату се намира близо до село Яйладжълар и "селото на пчелите" – Арили Кьою. Те са семейство пчелари, което вече три поколения посвещава живота си на занаята.
„Нашето село е прохладно през лятото и много различно от градовете“, споделя Хасан Кутлату. „Тук няма комари, жегата е поносима, а природата предлага спокойствие. Имаме река, в която можем да плуваме, и всичко наоколо е тихо.“
Природа и качество на меда
Чистотата на околната среда е сред най-важните фактори за високото качество на меда, отбелязва съпругата на Кутлату, Емине.
Според нея комбинацията от чиста природа, надморската височина и липсата на близки селища придава на меда уникалните му характеристики.
Семейството не се ограничава само с производството на мед. След цъфтежа на лилавия рододендрон идва ред на кестените, а по-късно – на белия рододендрон. Ако лятото е сухо и не много дъждовно, пчелите могат да напълнят един кошер за 20 дни.
„Колкото по-дълго медът остава в кошера, толкова по-добро е качеството му“, казва Кутлату. Качеството се измерва чрез промилите – концентрацията на меда. „Колкото по-висока е концентрацията, толкова по-качествен е медът.“
Емине добавя, че макар мед от цветовете на кестени да се намира и на други места, техният продукт се отличава.
„Концентрацията на нашия мед може да достигне 600, 700 или дори 800, докато в други региони е около 500. Това е разликата в качеството, която хората забелязват.“
Закуска за шампиони
Различните видове мед са неизменна част от закуската в турските домове. Семейство Кутлату го смесва с масло и го намазва върху филийка хляб за силен и енергичен старт на деня.
Още от древността този натурален продукт е познат като естествен антибиотик и едно от най-старите природни лекарства. За Емине медът символизира здраве: „Ако ме боли гърло, ям мед. Ако кашлям – отново. Дори когато се чувствам отпаднала, медът ми помага да си върна силите.“
За Хасан пчелите са не просто източник на мед, а средство за душевен покой. „Когато се чувствам потиснат или стресиран, отивам при пчелите си“, споделя той. „Отварям кошера, грижа се за тях и стресът ми изчезва.“
В Турция deli bal се продава законно, а в много други страни употребата му също е разрешена. Въпреки това Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреждава за потенциалните рискове от продукта.
„Потребителите трябва да проверяват етикетите на меда, за да се уверят, че не е обозначен като ‘луд мед’ или рекламиран за своите опиянителни свойства“, съобщават от администрацията.
Консумацията на мед с високо съдържание на токсини може да доведе до "отравяне", което включва симптоми като гадене, повръщане и замаяност. Според FDA този ефект е рядко срещан, но все пак трябва да се внимава.