След години на предупреждения от здравни защитници, че съставката Red №3, която съдържат хиляди храни и напитки, е свързана със заболявания като рак и други проблеми, Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) забрани багрилото.

Забраната влиза в сила на 15 януари 2027 г. за храните и на 18 януари 2028 г. за лекарства, които също могат да съдържат багрилото на петролна основа. Това означава, че потребителите могат да консумират продукти с червената добавка още доста време. Бонбони, торти, газирани напитки и такива с плодов вкус са част от храните, които съдържат багрилото.

Опасенията, че Red №3 може да причини рак е свързано с изследвания, установяващи, че го прави при мъжки плъхове, които са били изложени на високи нива на багрилото. Джим Джоунс, заместник-комисар на FDA за храните казва все пак, че „начинът, по който червената съставка причинява рак при мъжки плъхове, не се среща при хора“.

Трябва да се има предвид обаче, че рисковете за здравето, свързани с консумацията на багрилото, може да са много реални, поне според редица защитници на здравословното хранене.

Това повдига въпроса какво количество Red №3 се смята за безопасно?

На първо място то варира в зависимост от телесното тегло, но възлиза на 3,2 милиграма на килограм, според официални източници, цитирани от MarketWatch.

Скот Кийтли, диетолог и съсобственик на Keatley Medical Nutrition Therapy, установява, че за 50-килограмово дете това ще се равнява на около 12 червени гумени мечета или половин чаша червен желатинов десерт на ден.

За възрастен със средностатистическо тегло математиката утроява тези количества - или около 36 червени гумени мечета на ден, според Кийтли. „Това са много бонбони“, отбелязва той.

Д-р Браяй Куок Ле, учен и консултант в областта на хранително-вкусовата промишленост, казва, че има деца, които консумират количества, които потенциално биха могли да бъдат вредни, независимо дали става въпрос за гумени мечета или друг бонбон с червен цвят или червена напитка. „Много лесно се стига до вредното ниво“, казва той пред MarketWatch.

Кери Гласман, диетолог и основател на Nutritious Life, медийна компания за здраве и уелнес, предлага друг начин за разглеждане на рисковете. Тя посочва, че е важно да се осъзнае, че повечето от храните, които съдържат Red №3, не са здравословни, така че тя съветва да ги избягвате колкото е възможно повече.

Тя все пак не говори за забрана, а за умереност: „Ако го консумирате от време на време, здравето ви не отива в канализацията“, казва тя.

В подобен дух Ливлийн Гил, президент на Академията по хранене и диетите – най-голямата организация в света на професионалисти в областта на храненето – казва в изявление, че контекстът е всичко, когато се разглеждат опасенията относно Red №3.

„Важно е да се отбележи, че нито една съставка или храна не увеличава риска от рак“, казва Гил. „Количествата и моделите на консумираната храна с течение на времето, заедно с други генетични фактори и такива, свързани с начина на живот, са тези, които влияят на здравето.“