Бразилският пазар е първият от BRIC, влизащ в мечи цикъл

1074
Бразилският пазар е първият от BRIC, влизащ в мечи цикъл

Бразилският пазар е първият от пазарите на BRIC-страните, който навлиза в мечи цикъл през тази година, следствие до голяма степен на предприетите от правителството на страната действия за борба с инфлацията.

Индексът, следящ представянето на пазара - Bovespa се понижи с 1.8% до 58 288 пункта вчера, с което спадът му от върха през ноември възлезе на 20%.

Никой от останалите пазари, включващи тези на Китай, Индия и Русия не се е понижил с темп от 20% от своя връх.

Традиционно спад на индекс с 20% от върха му се приема за навлизането в „мечи цикъл".

Инфлацията достигна най-високото си ниво от 2005 година насам, въпреки усилията на централната банка на страната, която повиши нивото на лихвите осем пъти за последните 15 месеца.

Някои специалисти обаче, предричат, че инфлацията в страната е достигнала своя пик, което може да прави акциите в страната добро инвестиционно решение.

Местната валута - реала, поевтиня с 1.1% до 1.5556 спрямо долара вчера, след като вчера правителството обяви, че ще наложи данък върху някои инвестиции свързани с валутните деривати.

Индексът Bovespa е и първият след японския индекс, сред 10-те най-големи пазари по пазарна капитализация, който навлиза в „мечи пазар".

През тази година показателят е загубил 16% от стойността си. За сравнение руският Micex добави 1% към стойността си, а индийският Sensex и китайския Shanghai Composite загубиха съответно 10 и 3% от стойностите си.

По-слабото представяне на бразилския индекс спрямо конкурентите му от BRIC групата започна още през изминалата година. През изминалата година показателят се повиши с 1% през 2010 година, което бе най-лошото в историята му представяне, съпоставено с останалите страни в групата.

От края на 2008 година бразилският индекс се повиши с 49%, което е най-много сред 25-те индекса на развиващите се страни.

Втората най-висока в света инфлация до голяма степен предопредели и силното поскъпване на бразилския индекс.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg