ЕК одобри Програмата за наука и иновации с бюджет от 2,14 млрд. лева

769
ЕК одобри Програмата за наука и иновации с бюджет от 2,14 млрд. лева

Европейската комисия (ЕК) одобри програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 г. (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа (МИР). 
 
Одобрена е и новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 млрд. лв. По двете нови програми заедно МИР ще управлява общо над 5 млрд. лв. за периода 2021-2027. 
 
Очаква се изпълнението им да стартира в началото на 2023 г. Отделно министерството управлява и 600 млн. лв. до края на годината по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, по който министерството е отворило вече две програми – за технологична модернизация и за ИКТ решения и киберсигурност.
 
По програмата ще могат да кандидатстват висши училища, научноизследователски организации, микро, малки и средни предприятия, както и големи фирми в сътрудничество с малки и средни предприятия.
 
По някои от мерките ще бъде допустимо съвместно участие и на гореизброените субекти заедно с НПО, големи предприятия и общини. Програмата има два приоритета – "Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема" и "Цифрова трансформация на публичния сектор". 
 
 
По първия приоритет ще бъдат развивани вече изградените Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност, ще се подкрепят внедряването на технологии, трансферът на знание и скъсяването на пътя от проучванията до иновациите. Ще бъдат финансирани и проекти, получили знака за качество "Печат за високи постижения" по програмите "Цифрова Европа" и "Хоризонт Европа" на ЕК. Ще се инвестира в индустриални иновационни програми за развитие на технологии, чрез които регионите да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални.
 
По втория приоритет ще се финансира дигитализацията на публичния сектор, повишаването на киберсигурността в администрацията, създаването на пространства от данни, отворен достъп до наука и др.
 
Програмата съдържа три стратегически интервенции. Първата е за 140 млн. лв. за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове – обединения между бизнес, научни организации и университети, неправителствен сектор и технологични и бизнес-медиатори. 
 
Втората е за над 280 млн. лв. за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.). 
 
Третата стратегическа интервенция е за 50 млн. лв. – ваучерна схема за малки и средни предприятия за насърчаване сътрудничеството и използване потенциала в Центровете за върхови постижения,
Центровете за компетентност, обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура и други научноизследователски организации и висши училища. 
 
С одобрената програма утвърдените за България средства от ЕК, в рамките на мандата на служебния кабинет, стават 9 с общ размер над 16,2 млрд. лв. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg