Експерт: АЕЦ Белене е необратим проект

1039
Експерт: АЕЦ Белене е необратим проект

Мисля, че вече никой не може да спре проекта АЕЦ "Белене". Преминати са всички етапи: съществува площадка, технически проект, скоро българската страна трябва да даде лиценз. Първото разрешение вече е факт, екологичната оценка е направена, има съгласие на Европейската комисия. Всичко това взето заедно прави този проект необратим, заяви енергийният експерт професор Атанас Тасев в интервю за информационна агенция Регнум.

Предисторията

Смятам, че е необходимо да се започне с предисторията. Аз бях член на групата за управление на проекта т.нар.project management unit и участвах във всички преговори, включително и със стратегическите инвеститори RWE и "Газпромбанк".

RWE спечели конкурс през 2008 г. и стана стратегически инвеститор. Основното условие на конкурса бе, кой от потенциалните инвеститори ще даде най-големия бонус, за да получи право да влезе в този проект и RWE спечели конкурса на основание на това, че те предложиха 500 млн. евро.

Когато спечелиха конкурса, бяха поставени редица условия. Първото условие да се създаде проектна компания, която да бъде бенефициент по проекта, защото сега инвеститор е НЕК. Но в бъдеще тя няма да участва в проектната компания. Затова бе необходимо да се създаде компания с 51% участие на НЕК и 49% на RWE. Това бе първото условие.

Второто условие - когато бъде създадена тази компания е необходимо да се направи счетоводен анализ на всички разходи за да се направи оценка колко е похарчено до момента, защото в новата компания разходите вече ще се делят в съотношение 51 на 49. Срокът бе юли месец тази година.

Какво се случи...

Състояха се избори в България и в Германия. Очакванията на RWE, че след изборите в Германия ще бъдат създадени благоприятни условия, не се оправдаха. Г-жа Ангела Меркел, както знаете, излезе с предложение да се увеличи с 12 години срока на действие на собствените ядрени реактори, а преди това разговорите за ядрената енергетика в Германия въобще се смятаха за лош вкус. Това е първото обстоятелство.

Второто обстоятелство - в Германия е създаден достатъчно добър инвестиционен климат и не се препоръчва да се инвестира зад граница. Затова RWE се оттегли.

Бъдещето

За нас намирането на стратегически инвеститор е актуално. Сега трябва да се запълнят тези 49%. Съществуваха колебания относно това, дали нашата държава да не намали своя дял до 30%. Аз бях на мнение, че държавата трябва да запази мажоритарното си участие и нещо повече съществуват много ангажименти, от които държавата не може да избяга въз основа на съществуващите закони. Затова е по-добре да запазим този дял. И сега въпросът е в тези 49%.

Вече съществува достатъчно голям интерес във връзка с участието в този проект. Но в момента съществува един бюрократичен проблем - избира се консултант, който трябва да структурира дяловото участие на инвеститорите. Тези дни ще бъде избран този консултант. По всичко изглежда, че това ще бъде финансовата група "Ротшилд". Това за момента е само мое предположение. Най-важното е консултантът да има опит в подобна работа.

По-рано това бе Paribas, които нямаха опит при структурирането на подобен пакет. Представете си, консултантът отива при друг консултант, предлага му участие в проекта и след това признава, че няма опит от подобен вид работа. Разбираемо е, че доверието към него веднага се стопява

"Ротшилд" имат опит, авторитет и ако, те са оценили този проект като банкируем /т.е. успешен, имащ допустимо ниво на риск/, тогава ще се намерят пари. А пари има, те са достатъчно по света, въпреки кризата.

Сега вече е поръчано основното оборудване и българската страна дължи определена сума пари на руската. Във всеки случай, съществува диалог между главния изпълнител и българското правителство. Въпросът с финансирането, вероятно, ще се отлага още няколко месеца, но като цяло всичко върви към това, че българската страна ще финансира този проект. Мисля, че вече никой не може да спре този проект.

Ползите от проекта

Защо? Защото според квалификациите на МААЕ този проект се намира на първо място от гледна точка на привлекателност за инвестиции. Преминати са всички етапи.

Освен това, цените на ядреното оборудване растат много бързо. Цената на новата турска АЕЦ, която е еволюционно развитие на проекта "Белене", е 2.5 пъти по-голяма. Така че ние навреме хванахме последния вагон. Да, проектът "Белене" е скъп. Но вече има и по-скъпи проекти.

За стабилността на енергийната система на всяка страна по-отделно и ЕС като цяло е важно да имаме базова стабилна електроенергия. Базовата енергия се дава главно от атомните станции и естествено от мощните топлинни станции. Но ТЕЦ замърсяват околната среда, а ядрената енергетика е "чиста". От тази гледна точка тя ще бъде конкурентна от 2013 г., когато за отделяните вредни газове в атмосферата ще трябва да се плаща.

И Сърбия ще се подчинява на тези правила. Затова инвестициите в ядрената енергетика са достатъчно разумни от гледна точка на бъдещата икономическа изгода. Съществуват много предложения от Македония, Гърция, САЩ. Процесът върви като снежна топка, която става все по-голяма. Когато никой не чука на вратата - това е едно, а когато вече се е наредила цяла опашка, това означава, че има интерес към проекта и е достатъчен. Затова може да се съди и по-спокойния тон на българското правителство. По-рано имаше някакви елементи на нервност, този въпрос се обсъждаше едва ли не всеки ден, а сега - тишина.

АЕЦ Белене- централа за базова енергия

По принцип, "Белене" е замислен да доставя базова енергия за България и за износ. Според оценките на Световната банка от миналата година, през следващото десетилетие регионът ще се нуждае от 12 хиляди мегавата нови мощности, за да покрие дефицита. От тези 12 хиляди мегавата 2 хиляди са на "Белене". Т.е. тя не е основен, но достатъчно солиден участник в този процес. Както се казва без "Белене" няма да минем.

Това, че руските проекти не били съвременни са пълни глупости. Проектът ABV-1000 на компанията "Уестингхауз" - няма лиценз, а това е флагманът на американската атомна промишленост. А те няма да получат лиценз в Европа, защото има много проблеми с използването на тази технология. Руският реактор е одобрен от европейските регулатори. Така че това е еволюционна технология, тя е достатъчно съвършена.

И освен това е необходимо да се вземе предвид каква е ролята на Русия. Нейната роля - това е ядреното скеле. Енергийното оборудване, турбинните генератори - това е "Сименс", системата за сигурност, електрониката и останалите системи за управление - това са "Сименс" и "Арева". Така че това е типично европейски проект, а далеч не е руски. Той отговаря на всички най-нови изисквания и най-интересното не зная, защо затова никой не говори, това е поколението ядрени реактори, които ще са в "Белене". Те са с висока надеждност в сравнение с всички съществуващи досега в света. А сега ми кажете за какво несъвършенство на руската технология след този пример може да се говори?

Интервюто е взето от агенция Регнум. Професор Атанас Тасев е експерт по енергетика на неправителствената организация Български атомен форум /Булатом/.

Изтчоник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg