Най-често използваните думи от българските политици

5130
Най-често използваните думи от българските политици

Един депутат от ГЕРБ и един от БСП са отговорили правилно на всички 5 въпроса по български език от основното образование. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха представени резултати от изследване на езиковеди в парламента. Въпросите са били от материала по български език, който учениците трябва да са усвоили до 7-ми клас.

Изследването е проведено сред 10 депутати. В една от анкетните карти е имало само един верен отговор.

Няма езикова норма, при която българските политици да не допускат отклонения. Това каза на пресконференцията д-р Владислав Миланов от Софийския университет. Проблем в политическото говорене е липсата на съдържателност и конкретност в изказванията. Политиците често бягат от конкретни отговори. Те са усвоили един политически жаргон, зад който се крият, отбеляза д-р Миланов. Според него в последно време парламентарният контрол се е превърнал в телеграфно изчитане на информация и министрите бързат при даването на написани отговори. Уважението към събеседниците изисква повече внимание, посочи д-р Миланов.

Друг проблем е използването на клиширани изрази и многословие. Българските политици използват едни и същи конструкции при отговорите на въпроси от различни теми.

В политическите изказвания често се използва езикова агресия и манипулативност на подбраните изрази. Разговорната реч безпорно много силно влияе върху тенденциите в речта, но в параламента трябва да се говори книжовно, подчерта д-р Миланов.

Езиковедите са направили 40 езикови портрета на български политици от различни партии, като тези портрети ще се допълват и ще отразяват промяната в речта на дадения политик. При лидера на БСП Сергей Станишев е характерно свръх използването на аз-формата. Често използвани от него думи са "прозрачност", "първо, второ, трето".

За лидера на СДС Мартин Димитров е характерно бързото и енергично говорене.

При лидера на ДПС Ахмед Доган прави впечатление използването на предимно сложни изречения, а речта му е претрупана. Премиерът Бойко Борисов търси един фамилиарен тон, който да е по-близък до избирателя, отбелязаха езиковедите.

Над 80% от 200 анкетирани не вярват на това, което казват политиците, сочи друго изследване на Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Близо 90% от анкетираните смятат, че българските политици не спазват книжовната норма в речта си.

Най-често използваните думи от политиците са: политическа воля; приоритети, прозрачност, визия, конкретика. Наблюдава се и често използване на диалектни форми в говора на политиците, отбелязаха езиковедите.

При анализ на политическата реч при изказвания в Народното събрание прави впечатление, че най-често се използват думите: господин, благодаря, министър, председател и България.

В интервюта политиците най-много употребяват думите: България, година, в момента, въпрос, хора.

Когато се направи общ анализ на политическото говорене и в парламента и в интервюта, се вижда, че най-употребяваните думи са: България, година, време, София.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...