Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се вдига тази седмица с 0,32% до 2,480 пункта. От началото на годината равнището на индекса се е повишило с над 7% (от 2,316 пункта), отбелязва БТА.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Какво поевтинява

Оранжерийните домати поевтиняват с 5,6% до 3,86 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици падат с 8,9% и се купуват за 5,55 лева за килограм. Червените чушки падат с 0,5% до 4,14 лв. за кг. в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 1,7% и се продават по 1,19 лв. за кг, а морковите отстъпват с 6,4% и се търгуват по 1,17 лв. за кг.

Ябълките поевтиняват с 5,6 на сто и се купуват по 1,34 лв. за кг.

Оризът поевтинява с 0,3% и се купува по 3,17 лв. за кг. Олиото поевтинява със 7,1 на сто и се продава по 3,68 лева за литър. Пилешкото месо пада с 4,9% до 6,00 лв за кг. Захарта поевтинява с 1,2% и се продава по 2,51 лв. за кг в края на седмицата. Какво поскъпва

Кравето сирене поскъпва с 1,2% и се търгува по 11,53 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с с 1,7% повече - по 18,34 лева за килограм.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 3,1% и се търгува по 2,62 лева.

Брашно тип "500" поскъпва с 1,5 на сто до 1,38 лева за килограм.

Яйцата поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата.

Лимоните поскъпват с 4 стотинки и се купуват по 2,44 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5% и се търгуват по 1,90 лева за килограм, мандарините скачат с 5,7% до 2,43 лева за килограм.