Американците масово крият покупки от своите половинки, сочи изследване на CreditCards.com. Един от петима американци признава, че е правил покупки над 500 долара, без да уведоми за това своята половинка.

При това мъжете са много по-склонни да правят това. Двадесет и шест процента от силния пол в Щатите са харчили над 500 долара, без да уведомят за това своите съпруги, срещу едва 14% при жените.

Не само покупки остават в тайна. Близо 7.2 милиона американци (4.4 милиона мъже и 2.8 милиона жени) са скрили от партньора си банков заем или кредитна карта, сочи докладът.

„Това е значително събитие, както за финансите, така и за взаимоотношенията“, коментира Мат Шулц от CreditCards.com, цитиран от CNBC. „Когато има скрита подобна тайна, напълно естествено възниква въпросът какво друго сте скрили“, допълва още специалистът.

Финансовите съветници предупреждават, че укриването на задължения от половинката е изключително тежко провинение, защото може да прикрива много по-сложни проблеми, сред които пристрастия към хазарта и т.н.

Споровете по отношение на финансите са сериозен предвестник за предстоящ развод, според проучване на Държавния университет в Канзас, проведено през 2013 г. Финансовите спорове се сочат като третата най-честа причина за развод при хората - след несъвместимостта на характерите и изневярата.

„Ако една двойка често има търкания за пари, то много по-вероятно е някой да крие активи или разходи, и много по-вероятно е да се стигне до развод“, според Стейси Франсис, президент на Francis Financial.