Българските банки с печалба от 81 млн. лв. през юни

1537
Българските банки с печалба от 81 млн. лв. през юни

Резултатите на банковата система към 30 юни 2010 г. дават основание за констатацията, че основните рискове са управлявани адекватно както на ниво система, така и от отделните кредитни институции, съобщават от Българска народна банка.

Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите е 22.14% (при 22.26% в края на март).

Показателят за обща капиталова адекватност е 18.03% (при 18.24% три месеца по-рано), като лекият спад не се дължи на действието на фундаментални фактори. Продължава тенденцията към увеличаване на класифицираните кредити и на свързаните с тях разходи за обезценка и специфични провизии за кредитен риск.

През периода март - юни делът на класифицираните експозиции с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) нараства от 7.81% на 9.45%, но влошаването е изцяло посрещнато от оперативните приходи на банките.

Разходите за обезценка общо за банковия сектор през първото полугодие на 2010 г. са в размер на 566 млн. лв., или с 41% повече спрямо същия период на миналата година. Въпреки това доходността на системата остава на приемливи нива.

Независимо, че отчетената печалба към 30 юни в размер на 352 млн. лв. е с 29.3% по-ниска от тази за полугодието на миналата година, тя е генерирана от основната дейност на банките и осигурява 0.99% възвръщаемост на активите. Само за месец банките увеличиха печалбите си с 81 млн. лв., показват изчисления на Profit.bg.

През второто тримесечие не се наблюдават съществени балансови изменения. Общата сума на активите е 71 млрд. лв. и спрямо юни 2009 г. нараства с 2.2%.

През отчетното тримесечие е регистриран несъществен спад в размера на паричните средства и увеличение на ценните книжа в портфейлите за търгуване, на разположение за продажба и държани до падеж. Динамиката води до свиване с 1.1 пр.п. на пазарния дял на петте най-големи банки до 56.3%.

Брутните кредити и аванси възлизат на 60 млрд. лв., от които 54.7% са корпоративни кредити, 31.1% - експозиции на дребно и 14.2% - институции (кредитни и некредитни) и централни правителства.

В рамките на тримесечието е налице тенденция на активизиране на кредитната дейност в два от сегментите. Заемите за предприятия се увеличават с 0.7%, а жилищните ипотечни кредити - с 0.9%. Известни колебания отбелязват вземанията от кредитни и некредитни институции, както и потребителските заеми.

В края на юни привлечените средства в системата са в размер на 60.8 млрд. лв. Местните източници за финансиране на банковите операции остават стабилни и в края на юни осигуряват малко над 3/4 от общата сума на привлечените средства в системата.

Делът на депозитите от граждани и домакинства продължава да нараства и достига 43.3%. През тримесечието ресурсът от населението се увеличава с 2.2%.

Динамиката на неразпределените печалби и преоценъчните резерви не е за сметка на отслабване на капитала от първи ред. В рамките на една година балансовият капитал се увеличава със 7.8%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg