Инфлацията в Еврозоната с изненадващ спад

945
Инфлацията в Еврозоната с изненадващ спад

Инфлацията в Еврозоната се понижи с повече от предварителните очаквания през декември, посочиха изнесени днес данни.

Инфлацията в Еврозоната е била при ниво от 2.7% през декември на годишна база, което се оказа под средните очаквания на анализаторите за такава от 2.8%.

Това е началото на тенденция на понижение от пика й през ноември, което според анализаторите ще даде пространство на централната финансова институция за по-нататъшно понижени на лихвите.

Лихвите в Еврозоната бяха понижение при две от последните три срещи на финансовата институция, за да се даде глътка въздух на изпадналите в затруднение европейски икономики.

„Инфлационният натиск намалява, въпреки че опасността от поскъпването на енергийните ресурси все още е реална“, коментира Фабио Фос, икономист в Barclay's Capital, цитиран от финансовото издание Bloomberg. Според него ЕЦБ може да намали нивото на лихвите в Еврозоната до 0.5% през март.

Много са анализаторите, които очакват лихвите в Еврозоната да се понижат под 1% за пръв път в историята през следващите месеци.

Повечето от тях са на мнение, че моментът и инфлационният натиск са подходящи за вземането на подобно решение, в условията на бушуваща дългова криза на стария континент.

Без да се отчита въздействието на енергийните цени инфлацията е била 1.9% през последния месец на миналата година. Без включването на промяната в цените на храните пък, тя е била едва 1.6%.

Това е значително по-добре от зоната на комфорт от 2%, приет от централната финансова институция.

Очаква се БВП на Еврозоната да се е свил през четвъртото тримесечие на миналата година, в резултат на трудностите пред европейските икономики.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg