Фондовете, които не губят парите на клиентите си през 2020 г.

1281
Фондовете, които не губят парите на клиентите си през 2020 г.

Едва 12 от фондовете, представени от български управляващи дружества, не губят пари на своите вложители от началото на 2020 г., сочи справка на Profit.bg на база данни от БАУД.

Най-добре се представят Конкорд Фонд-3 Сектор Недвижими имоти и Компас Глобал Трендс, донесли на инвеститорите си доходност от 7.45 и 4.04 на сто от началото на годината.

След тях се нареждат Глобал Опортюнитис с 3.31%, Смарт тех на Алфа Асет Мениджмънт и С-Микс на Капман с доходност от 2.66 и 1.94 на сто.


Последният фонд е един от тези, привличащи най-много средства в последните месеци, като управляваните от него активи вече достигат 40 млн. лв. Доходността при него за последните 12 месеца е малко над 7%.

Под 1% доходност постигнаха други 7 фонда, сред които Елана България (+0.86%), ОББ Глобал Фарм Инвест (0.66%) и ЦКБ Гарант (0.54%).

Минимална, но все пак доходност, успяха да реализират още от ДФ Плюс, Капман Фикс, Куест Вижън и Прайм Асетс.

Съвети за личните финанси в условия на пандемияКакво казаха експертите от сферата на капиталовите пазари, пенсионното осигуряване, кредитното посредничество и финтек индустрията по време на Панел Лични финанси от финансовия форум Шумът на парите

Идва ред и на губещите, а те от началото на 2020 г. не са малко. Общо 33 фонда у нас губят повече от 10% от вложенията на своите инвеститори за този период, а 16 от тях дори са на минус 15%.

Девет от фондовете губят 20% от спестяванията, а два от тях – Астра Енерджи и Expat Greece ASE UCITS ETF, са на минус от 43 и 30%.

Третата позиция за най-слабо представил се фонд се държи от Конкорд Фонд-4 Енергетика, отчел спад от 25.73 на сто.

На БФБ през 2020 г.: От спад от 51% до ръст от 68%BGBX40 отчете спад от 13.71% за първите шест месеца на годината.

Сред губещите повече от 15% са още Expat Croatia CROBEX UCITS ETF, СКАЙ Финанси, ПИБ-Авангард,  Expat Poland WIG20 UCITS ETF, Expat Czech PX UCITS ETF, Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, Астра Комодити, Expat Hungary BUX UCITS ETF, Адванс Възможности в Нова Европа, Алфа SOFIX Индекс, Селект Регионал, Глобал Дивидент и Адванс Източна Европа.

Между 12 и 15% от парите на вложителите си губят ПФБК Восток, Скай Глобал ETFs, ДСК Растеж, Адванс Инвест и Елана Високодоходен фонд.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg