Икономиката на Китай ще продължи да се забавя, според много от анализаторите на пазара, като някои прогнозират ръст от едва 4-5% до края на десетилетието.

„Докато консенсусът сред анализаторите все още се наглася към по-слабите данни за ръста на икономиката на Китай, смятаме, че причините за по-бавния ръст са структурни и икономиката на страната ще се забави до 6% след пет години и 4-5% в края на десетилетието“, коментриа Махила Маркусен, анализатор в Societe Generale.

Коментарите станаха реалност след изнасянето на данните за ръст през второто тримесечие от 7.5%, който отговори на средните очаквания на пазара и внесе оптимизъм на азиатските и европейските индекси.

От SocGen запазиха прогнозата си за ръст на китайската икономика за тази година до над 7%, като заявиха, че са налице малко резерви за по-висок ръст през годината.

Броят на населението в работоспособна възраст се е понижило през изминалата година за пръв път от 20 години насам и най-вероятно ще продължи да се понижава и през следващите години, коментират пазарни наблюдатели.