Още по-зелено бъдеще за Швеция: LKAB откри залежи от редкоземни минерали

1084
Още по-зелено бъдеще за Швеция: LKAB откри залежи от редкоземни минерали

© Getty Images Швеция, Кируна, 2021 г: Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер посещават мината за желязна руда на LKAB заедно с крал Карл XVI Густав и кралица Силвия

Шведската държавна минна компания LKAB заяви, че е идентифицирала редкоземни минерални ресурси, възлизащи на повече от един милион тона, в района на северния град Кируна.

Това е най-голямото подобно находище, откривано досега в Европа, предаде Reuters.
 
Редкоземните минерали са от съществено значение за много високотехнологични индустрии; те се използват в производството на електрически превозни средства, вятърни турбини, преносима електроника, микрофони и високоговорители, допълва Reuters.
 
„Находището е добра новина не само за LKAB, региона и шведския народ, но и за Европа и климата“, заяви изпълнителният директор на LKAB Ян Мостром. „Това може да се превърне във важен градивен елемент за производството на най-важните за осъществяването на зеления преход суровини.“
 
Редкоземните материали понастоящем не се добиват в Европа, оставяйки региона зависим от вноса им, докато търсенето се очаква да нарасне през следващите години поради увеличаването на електрическите превозни средства и възобновяемата енергия.

Ненаучените уроци на ГерманияБерлин трябва да намали зависимостта си не само от Русия, но и от Китай

„Електрификацията, самодостатъчността на ЕС и независимостта от Русия и Китай ще започнат от тази мина“, каза министърът на енергетиката, бизнеса и промишлеността Еба Буш.

В момента Швеция е ротационен председател на Европейския съюз, припомня Reuters и добавя, че Европейската комисия смята, че редкоземните материали са сред най-критичните ресурси за региона. По-голямата част от тях в момента се добиват в Китай.
 
Все пак пътят до добива от находището в Швеция ще бъде дълъг.
 
LKAB заяви, че планира да подаде заявление за концесия за експлоатация през 2023 г., но уточнява, че ще минат поне 10-15 години, преди да може да започне реалния добив в Кируна и доставките до пазара.
 
Урокът по зелена енергия от шведския Север
 
Най-северния шведски град Кируна се намира в шведският окръг Норботен, който е приблизително с размерите на Австрия и заема над 20% от площта на Швеция. Там се намира и най-голямата подземна мина за желязна руда в света, собственост на LKAB. В Кируна е и една от най-големите открити медни мини в Европа Aitik, собственост на компанията Boliden AB.
 
Част от добива в Кируна осигурява производството на стомана в административния център на Норботен – град Люлео, намиращ се на 270 км от мината. Дълги години стоманодобивната индустрия там работи с въглища, идващи отвъд Балтийско море, но амбицията на Люлео е този начин на производство скоро да приключи, разказва Monocle.
 
Производството на сурова стомана съставлява 5,4% от глобалните емисии на парникови газове през 2018 г. Според Международната агенция по енергетика, около 75% от цялата енергия, влагана в процеса, идва от изгарянето на въглища. Това е така, защото въглеродът от въглищата се свързва с кислорода, който е необходим за производството на стомана от желязна руда.
Въглеродът и кислородът заедно водят до отделянето на въглероден диоксид.

ЕС одобри Механизмът обхваща секторите, които най-силно замърсяват околната среда

Затова през последните години производителите на стомана разработват нови техники, чрез които да освобождават кислорода от желязната руда с помощта на водород вместо въглерод. По този начин изхвърляните емисии са от водна, а не от въглероден диоксид. 
 
Сред многото компании, които тестват подобни технологии е базираната в Норботен SSAB. По данни на местната власт производството на стомана в шведския север заема около 11% от общите емисии на парникови газове встраната през 2016 г. 
 
След подписването на Парижкото споразумение ръководството на SSAB предприема смела стъпка. Заедно с производителя на желязна руда LKAB и държавното енергийно предприятие Vattenfall компанията инициира проекта Hybrit - пилотен завод в Люлео, който демонстрира, че производството на стомана може да функционира без изкопаеми горива, а въглеродните емисии могат да бъдат напълно елиминирани.
 
Норботен има огромно естествено предимство в разработването на водорода като носител на енергия. За неговото производство са необходими вода и енергия, а реките на окръга са сред най-пълноводните в Европа. Затова тук има голям потенциал за развитието на разнообразни възобновяеми източници на енергия, включително водноелектрически, вятърни и соларни електростанции.
 
Тази привлекателна комбинация е сред причините много енергоемки индустрии да търсят позициониране в Норботен.
 
Развитието на шведският север в областта на ВЕИ разчита не само на големи индустриални проекти, но и на малкия бизнес, на стартиращи технологични компании и други инициативи в областта на чистата енергия, разказва още Monocle. 
 
Технологичният университет в столицата Люлео действа като притегателна сила. Той привлича талантливи инженери и инициира провеждането на важни изследвания, като в същото време си сътрудничи с други университети, местни стартиращи фирми и с правителството, за да помогне за стимулирането на иновациите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg