Жилищата в комплекси от затворен тип стават все по-популярни сред българите, показва ново проучване, изготвено от водещата консултантска компания Colliers International. Този вид имоти се появи на пазара в отговор на нуждата от качествено строителство в София, като купувачите вече са наясно, че именно то запазва стойността си във времето с реален шанс и за покачване.

Многото предимства на комплексите от затворен тип, посочени от участниците в проучването, са от различно естество, като потребителите се обединяват около четири основни силни страни. Най-важният фактор за купувачите е сигурността, която гарантират този тип жилища, следвана от качеството на изпълнение и професионалната поддръжка на общите части. Големите зелени площи и осигурените решения за паркиране се нареждат на трето и четвърто място. Също така, купувачите обръщат внимание на използваните материали, наличната инфраструктура, средата и качеството на живот, което предоставят тези имоти.

„Не е изненада, че потребителите намират комплексите от затворен тип за много атрактивни", обясни Татяна Емилова, мениджър "Жилищни имоти" в Colliers International. „Започна да се променя и нагласата, че този тип имот е скъп и недостижим за много хора - напротив, тези комплекси са в разнообразен ценови диапазон и клиентите могат да направят избор". Според г-жа Емилова, купувачите са наясно, че точно това строителство запазва своята стойност във времето с реален шанс и за покачване на инвестицията.

В проведеното проучване участват близо 200 души, като над 90% от интервюираните биха искали да закупят жилище в затворен комплекс. Най-предпочитаните жилища за покупка са апартаментите с две спални. 35% от потенциалните купувачи са заинтригувани от жилища в южните райони на София, докато 28% предпочитат източните квартали като „Изток", „Иван Вазов" и „Изгрев".

Друг интересен извод от проучването е, че интернет остава основният и предпочитан източник на информация при търсене на нов дом. 39% от запитаните си набавят необходимата информация за пазара и тенденциите при имотите онлайн, а консултантите по недвижими имоти също са приемани като добър и надежден източник, като 25% от участниците в запитването се свързват със своите агенти при търсене на ново жилище.