Продажбите на имоти в САЩ скачат до най-високото си ниво от близо 14 години

2272
Продажбите на имоти в САЩ скачат до най-високото си ниво от близо 14 години

© Pixabay.com

Продажбите на имоти в САЩ скачат до най-високото си ниво от близо 14 години през август, като пазарът продължава да се представя по-добре от икономиката като цяло, макар че рекордно високите цени на имотите може да бъдат пречка за купувачите на първо жилище.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (National Association of Realtors) информира, че продажбите на съществуващи имоти са се увеличили с 2.4%, до 6 млн. броя годишно през миналия месец, което е най-високото ниво от декември 2006 г.

Данните за юли остават без промяна при 5.86 млн. Увеличението на продажбите на имоти през миналия месец беше в тон с очакванията на икономистите, информира Ройтерс.

Продажбите през август са били концентрирани в по-скъпия сегмент на пазара. Продажбите на съществуващи имоти, които допринасят с по-голяма част от продажбите на жилища в САЩ, скачат с 10.5% на годишна база през миналия месец.

Те бележат ръст във всичките четири региона на страната.


Имотният пазар запазва позиции въпреки факта, че близо 30 милиона души получават помощи, след като останаха без работа. Безработицата засегна непропорционално работниците в сектора на услугите, които обикновено са млади и живеят под наем.

Имотният пазар получава подкрепа от рекордно ниските лихви и миграцията към предградията и по-слабо заселените райони вследствие на пандемията. Фиксираната лихва по 30-годишната ипотека в САЩ е средно 2.87%, по данни на Freddie Mac.

До 50 дни безплатен наем на жилище в МанхатънНовите договори за наем вече се сключват на цени, които са между 10 и 24% по-ниски спрямо година по-рано

Миналата седмица стана ясно, че строителството на еднофамилни домове, което има най-голям дял от жилищния пазар, бележи ръст през август, като броят на разрешителните за строеж скача до най-високото си ниво от май 2007 г.

Предлагането остава проблем. На пазара през август е имало 1.49 милиона жилища, които са имали предишен собственик, което е с 18.6% по-малко, в сравнение с преди година.

На фона на по-слабото предлагане, осреднената цена на съществуващите жилища скача с 11.4% на годишна база - до рекордните 310 600 долара.

При отчетените темпове на продажби през август биха били необходими 3.0 месеца за изчерпване на имотите на пазара, в сравнение с 3.1 месеца през юли и 4.0 месеца преди година. За добър баланс на пазара на имоти се счита обикновено се счита срок от 6-7 месеца.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg