Чувствате, че трябва да веднага да напуснете работа? Помислете пак

4313
Чувствате, че трябва да веднага да напуснете работа? Помислете пак

© pixabay.com

Прегарянето е една от трите основни причини, поради които младите служители напускат работа, сочи проучването Deloitte Global 2022.

Конкретните цифри гласят следното: около 40% от хората на възраст от 19 до 24 години и 24% от милениалите (на възраст от 28 до 39 години) планират да напуснат настоящата си работа до 2 години.

Задържането на служителите ще бъдат сред най-значителните проблеми пред работодателите, отчитат от Deloitte. Причината - почти всеки втори анкетиран казва, че чувства ще е прегорял заради работната среда.

За мнозина единственото решение е напускане на работното място, казва професорът по организационно поведение Васена Бонс.

Макар експерти да твърдят, че прегарянето е състояние, което може да засегне всички възрасти, се оказва, че хората на възраст от 19 до 39 години са най-предразположени към него.

Тъй като на пазара продължава да има дефицит на работна ръка, служителите поемат повече отговорности. Това сериозно вреди на баланса личен живот и кариера и е огромен червен флаг за по-младите поколения, обяснява д-р Натали Баумгартнер, психолог и експерт по човешко поведение.

В търсене на отговор какво липсва на сегашното им работно място, по-младите поколения се надяват да открият по-добра култура и гъвкавост. Това, според тях, ще облекчи състоянието им на прегаряне.

Решение ли е обаче да напуснете работа веднага? Не.

Напускането на работа може да бъде най-доброто решение в някои ситуации, разбира се. Например, когато работната култура е токсична, казва д-р Катрина Гисбърт-Тей.

Напускането на работа обаче е единственото или най-доброто решение по-рядко, отколкото си мислим, казва Ванеса Бонс, пише cnbc.com.

Може да усещаме, че единственият начин да се справим с натоварването в офиса е като направим нещо драматично, т.е. да напуснем, в много случаи има повече решения, с които можем да променим обстоятелствата, допълва тя.

Не подценявайте способността на компанията да ви изслуша, да разпознае и да предложи промяна, за да ви помогне, казва д-р Баумгартнер.

Сред тях са по-гъвкаво работно време, по-къса работна седмица, по-дълга ваканция и т.н.

10 признака на прегаряне и как да ги преодолеетеОпитайте се да овладеете проблема навреме

Бонс, която е автор на книгата “You Have More Influence Than You Think”, смята, че за високото ниво на прегаряне принос има технологията. Тя държи хората постоянно в работен режим и ги кара да я приоритизират преди всичко друго.

Проблемът е, че този подход може да бъде повторен на новото работно място.

Вместо това трябва да помислите кои са границите, които не бива да пресичате. Напускането може да ви се струва най-лесния начин, вместо да помислите какво, всъщност, се случва в живота ви.

Независимо в коя индустрия работите и каква е работата ви, сценарият е същият.

Експертите препоръчват да си зададем няколко въпроса. Какво искаме? Как смятаме да се погрижим за себе си? Тези въпроси са много по-силни от просто “Искам ли да напусна?”

Начини да се възстановите от прегаряне

Вместо да възприемате симптомите на прегаряне като присъда, че трябва да напуснете, последвайте няколко съвета.

Направете промени на работното място

Поискайте от ръководството промени, които ще ви накарат да се чувствате по-щастливи. Според изследване служителите имат нагласата, че исканията им няма да намерят отклик.

Когато възнамерявате да напуснете, няма какво повече да загубите. Затова може да се окажете изненадани от задоволителния отговор, казва Бонс. Открийте решенията и възможностите, които ще ви накарат да останете.

Познавайте своите граници

Според Гисбърт-Тей, важна част от очертаването на граници е те да бъдат осъзнати.

Трябва да знаете кога е наложително да работите извънредно, защото това е важно за компанията, и кога трябва да спрете да се съгласявате да го правите, тъй като това вече не ви устройва.

Експертът дава съвет как да се справите с претоварването в работата.

Ситуации в офиса, в които трябва да кажем „Не“ Сега работите на това място, а утре - на друго. Това, което трябва да остане непроменено, е репутацията ви


Отделете 30 минути, за да прегледате графика си. Маркирайте най-важните неща. Тези, които наистина са важни. Може да имате милион задачи в бележника си. Там със сигурност има топ 5.

Проактивно възстановяване

Подходете осъзнато и по отношение на почивките в офиса. Използвайте ги, за да се презаредите и да прочистите ума си.

Прегарянето ни кара да се чувстваме уморени и претоварени. Проактивното възстановяване чрез дейности, като срещи с приятели, прекарване на време сред природата и осъществяване на лични цели, се бори с негативните ефекти.

За Гисбърт-Тей сънят е “майката на здравето”. Наспивайте се и ще имате най-големия антидот срещу прегаряне.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg