Какво да и какво да не правите преди ипотечния кредит?

2424
Какво да и какво да не правите преди ипотечния кредит?

Закупуването на имот е важна крачка в живота ви, може би една от най-скъпите и вероятно ще пробегнете към помощ от банката, чрез така наречения ипотечен кредит. Ето обаче за какво трябва да внимавате преди кандидатстването за подобно финансиране:

1. Приведете личните си финанси в здравословна форма

Още преди да пристъпите към търсенето на имот и кандидатстване за кредит трябва да сте напълно наясно какви са по размер и структура сегашните ви кредити. Това е необходимо, за да не получите отказ от банката в момент, когато тече изключително изгодна промоция с определен срок.

Трябва да сте наясно и с кредитната си история, както и да се погрижите да погасите кредити, или други задължения в просрочие, които ще излязат в кредитния регистър.

2. Реорганизирайте кредити си

Ако можете да си го позволите приключете някои кредити, които са краткосрочни и чиято вноска сериозно намалява разполагаемия ви месечен доход, защото той ще се гледа от банката при класирането ви за това дали да ви бъдат отпуснати желаните средства.

Имайте предвид, че ще се гледа лимита по кредитните ви карти, а не това колко средства по тях сте ползвали. Така например ако сте ползвали 1 000 лв. по кредитна карта с лимит от 10 000 лева, то много по-добре е да погасите това задължение и да закриете картата, защото от банката ще смятат, че дължите 10 000 лв. по презумпция.

3. Не правете значителни покупки на лизинг и не кандидатствайте за други кредити

Това е едно от задължителните условия преди да кандидатствате за ипотечен кредит поради факта, че отново може да получите неодобрение от финансовата институция.

4. Сметнете можете ли да си позволите ипотечните вноски

Добре си направете сметка дали ще можете да си позволите ипотечните вноски. Специалисти препоръчват не повече от 40% от семейния бюджет да отиват за погасяване на вноската, за да не изпаднете в затруднена ситуация и банката да е новият собственик на имота ви.

Не забравяйте, че към ипотечната вноска трябва да добавяте и разходите за застраховане и други еднократни разходи, свързани с вашия кредит.

5. Проучете жилищния пазар преди да кандидатствате за кредит

За да имате много по-ясна представа, колко точно средства ще са ви необходими и да не изпаднете в ситуация, при която ще кандидатствате за повече или по-малко от необходимите ви средства, проучете пазара и добийте представа за цената на жилището, което бихте си купили.

6. Проучете офертите на банките и техните изисквания

Дори и малка разлика в оферираните от банките условия и изисквания могат да са от изключителна важност и значение за вас.

Освен да намерите най-изгодната оферта, трябва да сте наясно и дали отговаряте на изискванията на съответната финансова институция.

Много от банките имат изисквания относно размера на дохода, който трябва да получавате. Все повече стават и финансовите институции, които не признават служебни бележки от вашия работодател за допълнително трудово възнаграждение над това, по което ви осигуряват (или така широко разпространените пари под масата).

Уведомете ръководството си за вашите планове, като помолите, ако е възможно, да повишат размера на възнаграждението, върху което ви осигуряват, дори и с цената на по-ниско нетно възнаграждение. Все пак става въпрос за известен период от време.

7. Недекларирането на задължения също не е сред най-умните действия

При една проверка от страна на банката, за което вие изрично се съгласявате, ще изскочат бързо и лесно всички ваши задължения. Лъжата е достатъчен мотив да получите отказ от страна на дадена банка, без допълнителни обяснения за това.

8. Смяната на работа преди настъпването на момента за теглене на кредит не е препоръчителна

Повечето финансовите институции имат изисквания от минимум прослужено време при даден работодател, което им дава известна сигурност. Проучете какви са изискванията на повечето банки за трудовия стаж, с който трябва да разполагате, за да се класирате.

9. Получете предварително банково одобрение

Добре е преди да си харесате имот да имате предварително банково одобрение. Това е разглеждане на вашите документи и неофициално одобрение за получаване на кредит в определен размер. Така ще знаете какъв точно имот можете да търсите и да си позволите.

10. Обвързвате се с една банка

Това, че сте получили принципно одобрение от една банка не ви задължава да теглите кредит точно оттам. Възможно е в процеса на търсене на жилище да са излезли други по-добри оферти за вас, които в по-пълна степен отговорят на вашите изисквания.

11. Не четете договора си

Каквито и уловки да има в една банкова оферта, която ви е грабнала окото от телевизионна реклама например, то те трябва да са написани в договора с банката, който ще разпишете. Бъдете сигурни, че сте го прочели внимателно, защото в противен случай, на един по-късен етап, ще трябва да се сърдите единствено на себе си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мтзов
# 0
14:08 | 29 August 2011
Защо да не го чета
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg