Седем неуловими трика на интервюто за работа, с които ви тестват

5247
Седем неуловими трика на интервюто за работа, с които ви тестват

© Pixabay

В днешния свят разглеждането на автобиографията на кандидата и провеждането на стандартно интервю не е достатъчно в битката за перфектния служител.

Ето защо работодателите трябва да използват някои трикове.

Повечето от тях са толкова прости, че кандидатът може да се провали на един от тези психологически тестове и дори да не забележи самия тест.


Bright Side посочва, че предложението за кафе или чай често може да бъде част от интервюто, което да повлияе на бъдещата съдба на кандидата. Вижте още:

Предлагат ви чаша кафе с причина

Напоследък тестът „чаша кафе“ набира все по-голяма популярност сред работодателите. В началото на интервюто интервюиращият отвежда кандидата в кухнята и му предлага чаша кафе. След интервюто той внимателно следи какво ще направи кандидатът с чашата – ще попита ли къде да я сложи, просто ще остави чашата на масата или ще я измие сам в кухнята.

Ръководителят на компанията за разработка на счетоводен софтуер Xero Australia Трент Инес, който създава този метод, казва, че този трик говори много за характера на човека и неговите маниери - повече от отговорите на действителните въпроси на интервюто. Може също така да покаже колко бързо кандидатът ще се впише в екипа. Най-доброто решение в този случай е да отидете в кухнята след интервюто и да измиете чашата сами.

Умишлено ви карат да чакате

В действителност тестът „чаша кафе“ е невинен трик. Ситуацията може да бъде много по-трудна, ако интервюто е насрочено за 9 часа сутринта, но когато кандидатът дойде в офиса по-рано, интервюиращият все още е зает и търсещият работа трябва да чака 10 минути. И след това още 10 минути. И след това още 15 минути.

Този трик може да покаже колко емоционално стабилен е кандидатът в стресови ситуации и колко много иска да получи тази позиция като цяло.

Интервюиращият изведнъж започва да крещи

Повишаването на глас, крещенето и дори използването на обидни думи е друг начин за моделиране на стресова ситуация и възможност да се провери способността на кандидата да устои на стреса. Експертите ви съветват да запазите спокойствие и да отговорите на тези въпроси възможно най-спокойно.

Интервюиращият отправя странна молба - например да скочите през прозореца

Друга неприятна изненада за търсещия работа може да се крие зад ексцентрична молба - например да скочиш от прозореца. В този случай интервюиращият иска да види способността на кандидата да мислене „извън кутията“.

Можете да използвате следния изход от тази ситуация: качете се на перваза на прозореца, но скочете на пода на стаята, където се провежда интервюто. Никой не уточнява къде трябва да скочите. Или можете да ги шокирате, като зададете насрещния въпрос: „Как ще се възползва компанията от моя скок?“

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Интервюиращият изведнъж започва да се държи странно

Кандидатът може да бъде игнориран от интервюиращия, като той гледа екрана на компютъра си или отговори на телефонно обаждане и напусне стаята по средата на интервюто.

Този трик може да покаже как кандидатът ще пренасочи вниманието на интервюиращия или какви похвати ще използва, за да излезе от тази ситуация. Една от най-ефективните опции е да помолите интервюиращия да пренасрочи интервюто за друг ден.

Кандидатът се представя на целия екип

Възможно е интервюиращият да предложи на кандидата възможност да общува с потенциалните си колеги след интервюто. Може да е в офиса или след работа. Това не е прост учтив жест – това е начин работодателя да разбере мнението на своите служители за кандидата.

Интервюиращият пуска химикалката си на пода

Друг тест, който може да помогне на работодателя да отсее отзивчиви и доброжелателни кандидати, е да пусне химикалка и да наблюдава реакцията на кандидата. Ако кандидатът инстинктивно се наведе и я вдигне, е вероятно той да бъде нает. Ако позволи на интервюиращия да го направи, е вероятно да не получи позицията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Абсолютна тъпня
# 0
21:05 | 22 May 2022
Кой ще иска да работи за изперкал интервюиращ, нагъл, невъзпитан, неуважителен? Тежко и на такава компания! А и малоумните съвети....качете се на перваза... Най- добре, опитайте другаде!
Литекс-София
# 1
11:05 | 21 May 2022
От редит ли ги вадите тия глупости? Половината са противозаконни, а останалите излагат компанията много повече, отколкото печели интервюиращия. Все пак има 6 месеца изпитателен срок...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg