10 държави, в които затлъстяването е само мит

5598
10 държави, в които затлъстяването е само мит

© Pixabay

Затлъстяването е проблем, който се среща най-вече в развитите страни.

За разлика от тях, държавите с население с най-ниско тегло са предимно развиващите се, в които мнозина се борят да поставят храна на масата.

Има обаче държави, които са развити, но пък обитателите им са сред най-слабите в света. Това са страни, в които диетата и начинът на живот допринасят населението да е в добра форма.


World Atlas представя 20-те най-слаби нации в света:  

1. Виетнам - 2.1% затлъстяване

Във Виетнам само 2.1% от населението се счита за затлъстяло. Защо виетнамците са толкова слаби? Като всяка развиваща се страна, държавата се бори с бедността. Според Организацията на обединените нации близо 10% от виетнамското население живее в бедност, така че не е изненада, че много виетнамци се борят да получат достатъчно храна.

Но бедността не е единственото нещо, което ги поддържа слаби. Местната диета, която се състои главно от ориз, зеленчуци и риба, също предпазва от затлъстяване. В допълнение, виетнамската култура подчертава балансирания начин на живот, който включва и подходящ баланс на правилната храна.

2. Бангладеш - 3.6%

Бангладеш е втора в класацията на най-слабите нации, като процентът на затлъстяване е само 3.6%. Основната, тъжна причина, поради която жителите на Бангладеш са толкова слаби, е бедността, водеща до глад и недохранване.

Според Световната продоволствена програма на ООН (WFP) 40% от населението на Бангладеш няма осигурена храна. Децата са особено силно засегнати от глада - до такава степен, че много от тях страдат от забавен растеж. Всъщност, WFP изчислява, че изоставането в растежа засяга 36% от децата в Бангладеш на възраст под 5 години.

12 мита за различни държави, в които всички вярвамеСвикнали сме да оформяме мнението си за държавите по света от филми, новини и истории на приятели

3. Източен Тимор (Тимор-Лесте) - 3.8%

Източен Тимор, известен още като Тимор-Лесте, има процент на затлъстяване от едва 3. Тук гладът също е сериозен проблем. Всъщност, страната се характеризира с втория най-висок индекс на глад според Глобалния индекс на глада за 2020 г.

Една от причините за продоволствената несигурност в Източен Тимор е неуспехът на местните да произвеждат достатъчно храна в страната, чието положение се влошава от последиците от изменението на климата.

4. Индия - 3.9%

Само 3.9% от индийското население е с наднормено тегло. За разлика от Източен Тимор, Индия произвежда достатъчно храна, за да изхрани населението си. Въпреки това, голям брой индийци нямат адекватен достъп до храна.

Според Организацията на ООН по храните и земеделието (FAO), 189.2 милиона души в Индия са недохранени през 2020 г. Хранителните отпадъци се посочват като една от водещите причини за глад в страната, като 40% от зеленчуците и 30% от зърнените култури не достигат до потребителите и се губят.

4. Камбоджа - 3.9%

Камбоджа има същия процент на затлъстяване като Индия - 3.9%. Страната просто не може да изхрани населението си. Природните ресурси са изчерпани от въоръжени конфликти. Селското стопанство и производството на храни са засегнати и от честите природни бедствия.

Сезонният недостиг на храна е често срещан в Камбоджа. Всъщност, две трети от домакинствата в страната страдат от него всяка година. Около 40% от камбоджанските деца са хронично недохранени, което често води до забавяне на растежа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg