10-те най-големи гафа в архитектурата

26961
10-те най-големи гафа в архитектурата

Всички допускат грешки в работата си, но при архитектите, последствията може да са много сериозни. Все пак, едно е сервитьорка да ти донесе друга салата, друго е да се срути мост.

CNBC припомня десет от най-големите архитектурни гафове:

Aon Center


Aon Center е третата най-висока сграда в Чикаго. Построена е през 1973 г., когато се нарича Standard Oil Building. Тя била уникална на външен вид заради решението да се облицова с италиански мрамор тип Carrara. Сградата изглеждала чудесно, но цената за това се оказала висока.

Този тип мрамор бил много по-тънък, от материалите, които по принцип се употребяват за облицоване на сгради. На следващата година огромно парче мрамор се откъснало и паднало върху покрива на съседната сграда - Prudential Center.

Инспекция установила, че мраморът по цялата сграда е напукан и огромни парчета заплашват да се откъснат. Цялата сграда била повторно облицована с гранит, което струвало над 80 млн. долара.

John Hancock Tower

Кулата Джон Ханкок в Бостън има 60 етажа и е открита през 1976 г. Нейният минималистичен дизайн е хвален от архитектите, но кулата страда от чести проблеми.

Най-големият от тях били прозорците - те често падали и се разбивали на тротоара. В книгата си „Защо се разпадат сградите" авторите Матис Леви и Марио Салвадори обясняват това с непрекъснат термичен стрес, който изпитват структурите във високите сгради.

В крайна сметка всички 10 000 прозорци в сградата трябвало да се сменят, което струвало 5 млн. долара.

Кулата имала и още един проблем - небостъргачите често се люлеят, при силни пориви на вятъра, но това люлеене обикновено е в малки размери и не се усеща от хората вътре. Тази кула обаче така се люлеела, че хората на последните етажи развили нещо като морска болест.

Този проблем бил разрешен с ремонт от инженера от Кеймбридж Уилям Лемесюрер.

Мост Tacoma

Tacoma Narrows Bridge е бил въжен мост в Такома, Вашингтон. Това бил третият най-дълъг въжен мост в света, когато бил открит на 1 юли 1940 г. Няколко месеца след това мостът пада.

Причината била лоши подпорни греди, в които били използвани по-евтини материали. Те не успявали да държат моста стабилен и той се люлеел при силен вятър.

Люлеенето на моста било видимо още по време на строежа му. Той не издържал и на 7 ноември 1940 година, когато излязъл вятър от 64 км/час се срутил.

Ray and Maria Stata Center

Центърът се намира в Института по технологии в Масачузетс и е дело на архитекта Франк Гери. Отваря врати през 2004 г. Неговите ъгли и стени обаче противоречат на законите на физиката.

Три години след отварянето му от Института завеждат дело срещу Гери, като твърдят, че грешки в проектирането по сградата, която струва 300 млн. долара, са довели до чести и сериозни проблеми.

Един от проблемите е канализацията, която непрекъснато течала и напукала мазилката в цялата сграда. В неотопляемите части се получавали ледени висулки със заплашителни размери, а отвън фасадата мухлясала.

Институтът платил над 1.5 млн. долара за ремонти. Те заявили, че по време на строежа на няколко пъти са предупредили Гери, че използваните материали не са много подходящи, но той не им обърнал внимание.

Kemper Arena

Това е открит закрит стадион в Канзас, отворен през 1974 г. За да не се слагат колони, които да пречат на зрителите, покривът бил спуснат от подпорни колони, които се намирали от външната страна на сградата.

На 4 юни 1974 г. Покривът се срутил при силна буря. За щастие, по това време нямало никой в сградата и нямало жертви.

Покривът бил създаден така, че водата да се оттича бавно, за да не се наводни площадката до стадиона. По време на бурята обаче валяло силно и водата, която се натрупала на покрива станала прекалено тежка. На всичко отгоре, покривът се държал от конструкции, на които били монтирани преклало слаби болтове. Когато един болт подадял, това било достатъчно всичко да се срути.

CNA Center

Това е 44-етажна сграда в Чикаго, построена през 1974 г. Тя е боядисана в яркочервено и няма как да бъде пропусната.

През 1999 г. голяма част от един прозорец се разхлабила и паднала от 29-ия етаж, като убила човек на тротоара. Причината била разширяване на материала от топлината. Прозорците били заменени с други, на обща стойност 18 млн. долара.

И до днес те се инспектират всеки месец.

Библиотека W.E.B. Du Bois

Със своите 26 етажа това е най-високата библиотека в САЩ.

Два месеца след отварянето й обаче, започнали да падат парчета от тухлите. Съществуват най-различни теории и градски легенди за причината, като според една това е теглото на всички книги вътре. Според други, причината е, че сградата е построена върху нестабилна почва и потъва. Последното е потвърдено от архитекти, но според тях потъването не „било чак толкова много."

Lotus Riverside

Това е жилищен комплекс в Шанхай, състоящ се от единадесет 13-етажни сгради.

На 27 юни 2009 г. едната от тях паднала, като за малко да разруши и съседната. Ако беше паднала върху другата сграда, можеше да се стигне до ужасяващ домино ефект.

За причина за разрушението се посочват изкопни работи, по строящия се гараж под сградата. Пръстта, изкопана от под сградата, била изсипана върху свлачище, близо до поток. Заради тежестта брегът рухнал. Така вода от потока нахлула и наводнила почвата под сградата, която не издържала.

Детска площадка в Бруклин бридж парк

Не толкова разрушителен, но доста комичен, а и срамен случай за фирма строител на детска площадка в Бруклин, Ню Йорк.

Те направили детски люлки и 2 други съоръжения от стомана, която така се нагорещявала от слънцето, че не можела да бъде докосната. Температурата на люлките достигала до 48.5 градуса. От градския съвет наели друга фирма, която да направи съоръжения за децата от друг материал.

Vdara Hotel & Spa

Vdara Hotel & Spa в Лас Вегас предлага необичайна атракция - опасен слънчев лъч.

Хотелът, отворил през декември 2009 г., има красива извита структура, но слънчевите лъчи така се отразяват върху него и изпичат хората на басейна, че в някои части на деня там не може да се стои безопасно. Някои хора са завели съдебни искове за изгарянията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jiwa
# 0
01:03 | 27 March 2012
If only there were more clever poelpe like you!
Женя
# 1
13:01 | 6 January 2012
Абсолютно съгласна с Митко. И ако перефразирам началото на статията: все пак едно е средностатистическия българин да не прави разлика между архитект, инженер и строител, друго е човек който се е захванал да пише статия по въпроса :-P
mtzov
# 2
14:08 | 29 August 2011
това са гре6ки на инженери ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА
Митко
# 3
00:08 | 29 August 2011
Доста некомпетентно написана статия.... добре е да се прави разлика между инженер и архитект, както и да не се обвивямат някой от тях за гафове от страна на стоителя...
Vileto___
# 4
13:08 | 28 August 2011
Браво за статията , интересно четиво :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg