Седем изгубени подводни светове

25471
Седем изгубени подводни светове

Легендарният Атлантида вероятно никога няма да бъде открит, но съществуват още няколко потопени цивилизации, които едно време са били удивителни метрополиси. Някои от тях посрещат своята "водна" съдба заради бедствия, а поне един от тях е потопен умишлено.

Ето списък с част от онези градове и съкровища, които лежат на дъното на морето.

Хераклейон


Френският археолог Франк Годио търси френски военни кораби от 18 в. по крайбрежието на Египет в Средиземноморско море, когато открива нещо много по-сензационно. Годио вижда огромно лице в дълбините и осъзнава, че се е натъкнал на загубения град Тонис-Хераклейон (египетското и гръцкото име на града).

Градът е едно от най-влиятелните пристанища в света, контролиращ търговията в Египет. След редица природни катастрофи, той постепенно потъва през 8 в.

След откриването му от Годио през 2000 г., са открити 64 кораба, 700 котви, много статуи, златни монети и останки от замък на бог Амун.

Канопус

И той е открит от Годио. Този древен египетски град изчезва под водата преди повече от 1000 години. Някои изследователи вярват, че природни бедствия са сполетели Канопус и Хераклейон.

Жан-Даниел Станли, геоархеолог от САЩ, е убеден, че виновник за изчезването им е наводнение на р. Нил. То е провокирало потопяването на градовете, като е превърнало почвата под тях в течна маса.

Бедствието е било неочаквано и катастрофално. Според Станли доказателство за тази теория е наличието на злато и бижута сред находките. Ако хората са имали време да реагират, те биха взели тези ценни предмети със себе си.

Фанагория

Най-голeмият древен гръцки град на руска земя. Фанагория е добре развит търговски град. Оцелява в продължение на над 15 века.

Устоява на войни и инвазии. Макар други градове да са построени върху руините му, в крайна сметка повече от 1/3 от площта му е под вода. 

Павлопетри

Изчислено е, че възрастта му възлиза на 5000 години. Потъването му вероятно е станало по времето на Омир. Въпреки че е открит преди почти 59 години, едва през 2009 година учените започват сериозно да изследват неговите съкровища.

Според д-р Джон Хендерсън няма съмнение, че това е най-старият потопен под водата град в света. Неговите останки датират от 2800 до 1200 г. преди Христа, много преди славните дни на класическа Гърция.

Има други градове, които са потопени и са по-стари, но този е уникален с това, че е добре планиран град.

Пристанище Роял, Ямайка

Това любопитно място на пирати е познато като един от най-злокобните градове на планетата. Тук е центърът на пазара за роби и експорт на захар и сурови материали.

Въпреки това, според ЮНЕСКО, на 7 юни 1692 година пристанището е засегнато от земетресение и 2/3 от града потъва под морското равнище. Само за няколко минути загиват близо 2000 души, а 3000 са смъртоносно ранени. Хората хвърлят вината за бедствието на греховния начин на живот.

Като единственият потънал град в Западното полукълбо, пристанище Роял предлага уникални гледки със сгради едновременно под и над водата.

Александрия

Този град е основан от Александър Велики през 331 година преди Христа. Навсякъде има палати и храмове. За архитектурата и културата на Александрия се носят легенди, според които той е бил по-величествен от Рим.

Градът е културна, религиозна, политическа и научна столица.

Природно бедствие, комбинация от земетресение и приливни вълни, запращат двореца на Клеопатра и част от древното крайбрежие на града под вода. За повече от 1200 година руините остават недокоснати под морското равнище.

Годио и неговият екип от археолози и историци с помощта на технологии изследват морето от 1992 година. Те откриват части от подводния свят на Александрия.

Шиченг

През 1959 година град Шиченг е умишлено потопен под вода, за да бъде създадено пространство за построяването на станция за хидроенергия.

Градът е на възраст 1339 години. Налага се над 300 000 души да бъдат изселени. Добре запазеният град с много статуи и 5 входа към него представлява капсула на времето и е привлекателна дестинация за гмуркачи.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg