Акционерите на Alibaba одобриха предложение за сплит на акциите

772
Акционерите на Alibaba одобриха предложение за сплит на акциите

Акционерите на Alibaba са подкрепили с огромно мнозинство предложението за сплит на акциите на компанията, което според гиганта в електронната търговия ще й позволи допълнително да набира средства.

При сплита на акциите, който трябва да влезе в сила преди 15 юли 2020 г., една обикновена акция ще бъде разделена на осем. Това означава, че настоящият брой на обикновените акции, които възлизат на 4 милиарда, ще нарасне до 32 милиарда. Гласуването бе проведено по време на годишното събрание на акционерите на Alibaba.

Този ход идва на фона на намеренията на Alibaba да организира първично публично предлагане на акции в Хонконг, от което да набере до 20 млрд. долара.


В предложението за сплит на акциите, което бе представено миналия месец, от Alibaba казаха, че този ход ще увеличи броя на книжата на по-ниска цена, но по-важното “ще увеличи гъвкавостта на компанията при набирането на средства, в това число и при емитирането на нови акции.”

Това изглежда е намек за потенциално вторично листване на борсата в Хонконг. Акциите на Alibaba вече се търгуват на борсата в Ню Йорк, след като компанията стана публична през 2014 г. От технологичният гигант обаче отказаха да коментират евентуално листване в Хонконг.

Има няколко причини, поради които компании осъществяват сплитове на акции. Една от тях е с цел увеличаване на броя на акциите с надеждата да привлекат нови инвеститори. Другата е, за да понижат цената на книжата, ако от компанията смятат, че тя е станала прекалено висока.

Когато Alibaba излезе на борсата в САЩ през 2014 г. акциите й бяха с цена от 68 долара за брой. Вчера книжата на компанията затвориха на цена от над 173 долара за брой.

Alibaba няма нужда непременно от средствата от листването, но според анализатори това може да й помогне да инвестира в други сфери, пише CNBC.

“Що се отнася до листването им, да, те разполагат с много кеш, но то ще им осигури присъствие в региона от борсова гледна точка, както и капитали, които биха могли да използват,” казва пред CNBC Джоузеф Бергер, главен изпълнителен директор на Pacific Epoch.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg