Индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average приключи вчерашната сесия на нова рекордна стойност от 18 347.67 пункта, след като добави 120.74 пункта, или 0.66 на сто.

По време на деня той дори достигна ниво от 18.371.95 пункта. Повишението при S&P 500 бе от 0.70%, до рекордните 2152.14 пункта, докато технологичният Nasdaq нарасна с 0.69%, до 5022.82 пункта, с което дори и той вече е на положителна територия от началото на 2016 г.

Така щатските индекси, освен че изтриха пониженията след резултатите от референдума във Великобритания, отчитат сериозни повишения само в рамките на 3 дни. От петък насам ръстът при Dow Jones вече е над 400 пункта.

Основна роля за повишението изигра и добрият доклад от министерството на труда в петък, показал, че щатската икономика е създала 287 000 работни места през юни, което е с повече от 100 хиляди над средните прогнози на водещите анализатори.

Въпреки рекордните стойности, притесненията на част от анализаторите остават. Те споделят, че всички назначения в частния сектор ще доведат и до по-високи разходи за заплати, което би се отразило на корпоративните печалби в идните тримесечия.

Вчера от JPMorgan Chase обявиха, че ще увеличат заплатите на 18 000 от най-ниско платените си служители. От инвестиционната банка планират най-ниската заплата на час на служителите си в САЩ да е 12 долара, което е с 18% повече от досегашното ниво.

Увеличението ще засегне около 90% от най-ниско платените касиери и други банкови чиновници, като те ще получават между 13 и 16.50 долара на час, в зависимост от местонахождението на клона на банката и стандарта на живот в този град.

От Starbucks също обявиха увеличение на част от продуктите си с до 30 цента, което ще позволи на компанията да предлага по-високи заплати на час от настоящите 9.43 долара, както и повече акции на компанията, за всички, които имат повече от 2-годишен стаж.

Друга причина, поради която инвеститорите трябва да са внимателни в идните месеци, са оценките на компаниите, тъй като част от тях се търгуват при рекордни основни съотношения. Това може да се промени в положителна или негативна посока с началото на корпоративния сезон в САЩ.

Печалбите на публичните компании бележат спад за трето поредно тримесечие, а водещите компании ще обявят отчетите си в идните дни. По традиция първият голям отчет бе на Alcoa. Алуминиевият производител отчете по-висока от очакваната печалба, което позволи на книжата му да добавят над 5% вчера, до 10.69 долара за брой.