Официално: Лоднон разследва Amazon и Microsoft за дуопол в облака

1023
Официално: Лоднон разследва Amazon и Microsoft за дуопол в облака

© Unsplash

Британският медиен регулатор Ofcom ще настоява тази седмица за антитръстово разследване на господстващото положение на Amazon и Microsoft на британския пазар за облачни изчисления, твърдят източници на Reuters.

Двата технологични гиганта имат общ пазарен дял от 60-70% от британската индустрия в сферата. В същото време техният най-близък конкурент, Google на Alphabet, има близо 10%.

Желанието на Ofcom за антитръстова проверка, за която регулаторът за първи път намекна през април, ще бъде поместено в окончателния му доклад по темата, който ще бъде публикуван в четвъртък.


Британски регулатор разследва Microsoft и Amazon заради монопол в облака Високите бариери пред смяната на доставчика вече вредят на конкуренцията на този бързо развиващ се пазар, смята Ofcom


Ofcom предупреждава, че сегашното състояние на британския пазар на облачни изчисления затруднява някои съществуващи клиенти да се договорят за по-добри условия със своя доставчик.

Техническите ограничения и отстъпките, които насърчават клиентите да продължат да използват един доставчик за всички свои нужди, дори когато има по-добри алтернативи, могат да се считат за антиконкурентни, смятат от Ofcom.

"Изразяваме загриженост, че ограниченията върху възможността на клиентите да използват повече от един доставчик могат да затруднят по-малките доставчици на облачни услуги да печелят дял и да се конкурират с пазарните лидери", се казва в доклад на институцията по-рано тази година.

Предстои ли сблъсък САЩ-Европа заради „дигиталния суверенитет“?Ако информацията на европейски потребители се съхранява в американски сървъри, възниква проблем как тя се защитава и кой закон следва да се приложи


И Amazon, и Microsoft по-рано заявиха, че ще продължат да работят с Ofcom преди публикуването на окончателния доклад. Microsoft вече представи отговор от 58 страници, в който се посочва, че разследването в крайна сметка може да навреди на потребителите.

"Би било особено жалък резултат, ако предприятията и клиентите от публичния сектор в Обединеното кралство се сблъскат с по-малко жизнени и конкурентни облачни решения на световната сцена от тези, които са на разположение на техните конкуренти в ЕС, САЩ и Китай", се казва в него.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg