От „кръстниците“ до новите герои в AI: 10 лидери на мнение, които да следим

705
От „кръстниците“ до новите герои в AI: 10 лидери на мнение, които да следим

Изкуственият интелект навлезе в мейнстрийма след стартирането на ChatGPT през ноември миналата година, предизвиквайки стотици изследователи, изпълнителни директори и законодатели да говорят за това как технологията ще преобрази живота ни.
 
Междувременно инвестициите в изкуствен интелект нарастват бързо и са на път да достигнат 200 милиарда долара до 2025 г., докато компаниите се надпреварват да увеличат своите AI звена. 
 
На този фон някои бизнес лидери и изследователи казват, че AI ще доведе до напредък в качеството на човешкия труд и живот, а други продължават да предупреждават за рисковете от главозамайващото темпо на развитие на технологията. 
 
Накратко, AI е гореща и все още много противоречива тема. За да подреди до известна степен картината, Insider предлага списък с някои от най-големите имена в областта. Ето възможностите и опасностите, които те виждат в изкуствения интелект.
 
1. Джефри Хинтън 
 
Когнитивният психолог си спечели прозвището „кръстник на AI“ заради дългогодишните си проучвания по теми, свързани с развитието на технологията. Доскоро бе високоплатен служител на Google, но напусна, за да може, по собствените му думи, да говори открито за AI. Хинтън е специалист по невронната мрежа – математическа система, която се обучава чрез анализиране на данни. 
 
След като напусна работата си в Google той обяви, че съжалява за това, че е помогнал технологията да се развие толкова бързо. 
 
„Успокоявах се като си повтарях, че ако не съм аз, все някой ще го направи. Трудно ми беше да осъзная какво бих могъл да направя, за да не се използва технологията за нещо лошо“, казва той. 
 
Днес Хинтън твърди, че изкуственият интелект е по-сериозен проблем и от климатичните промени. Той е сред учените, подписали декларация с искане разработването да бъде спряно за поне шест месеца. 

„Кръстникът на AI” смята технологията за екзистенциален риск за човека Той не отхвърля изкуствения интелект като цяло, но призовава за емпиричен подход към неговото развитие

2. Йошуа Бенджио 
 
Също смятан за един от създателите на AI, през последните месеци Бенджио е сред хората, изразили сериозни притеснения за скоростта, с която изкуственият интелект се развива. 
 
„Днешната технология не представлява опасност. Но какво ще стане след две, три или пет години? Има твърде много несигурност“, казва той. 
Бенджио също е подписал искането за шестмесечна пауза върху разработките. 
 
Алтман е главен изпълнителен директор на OpenAI, компанията, разработила ChatGPT. Въпреки че е привърженик на технологията и я смята за огромна крачка напред, той не крие, че има и големи рискове и е казвал, че губи съня си, когато се замисли за опасностите.

„Тук трябва да внимаваме. Мисля, че хората трябва да са щастливи, че сме малко уплашени от това. Особено съм притеснен, че тези модели могат да бъдат използвани за широкомащабна дезинформация. Сега, когато стават все по-добри в писането на компютърен код, те могат да бъдат използвани за кибератаки.“

Компютърен специалист, дългогодишен изследовател и автор на разработки по темата, Лекун започва да работи за Meta през 2013 г. Той вярва в AI и смята твърденията, че е опасен за нелепици. 
 

През 2019 г. Ръсел публикува книга, в която разсъждава върху възможностите за съвместно съществуване между хора и машини. Тезата му е, че е изключително важно машините да бъдат създадени така, че да не се опитат да спечелят надмощие над хората. Ръсел, който е професор в Бъркли, е писал и по темата за изкуствения интелект. 

Преди няколко месеца Ръсел заяви, че ChatGPT вече не разполага с текстове, от които да се учи, т.е. успял е да прегледа и усвои всичко създадено от човечеството. Той прогнозира и че не е далече времето, в което традиционната класна стая ще бъде заменена от „облак с изкуствен интелект“. 

Близък на Ръсел и негов съавтор, работил в няколко университета, включително и в център за развитие на изкуствения интелект. 

Норвиг смята, че изследванията на AI са много вълнуващи, но не забравя да отбележи, че попаднала в неподходящите ръце, технологията би могла да се използва за дезинформация. 

Учен и изследовател, бивш служител на Google, откъдето си тръгва след проучване, в което посочва опасностите от AI. След това основава собствен институт за независими изследвания по темата. 

Тя предупреждава, че в момента се случва „златна треска“ по отношение на разработването и инвестициите в изкуствен интелект. И твърди, че частният сектор няма сам да си наложи ограничения. Затова е нужно те да дойдат отвън, т.е. от държави, институции и т.н. 

Основател на компания, използваща изкуствен интелект за изучаване на различни болести. Колер преди години е работил в компании, свързани с Google. 
Най-големите рискове, които крие разработването на AI, са свързани със загуба на работни места и изчезване на някои професии, казва тя. Колер говори и за очаквано „изтъркване на истината“ в контекста на опасенията, че технологията ще бъде изпозлвана за разпространяване на дезионформация и фалшиви новини. 

Той е шахматист, завършил е Кеймбридж и Лондон, понякога е наричан „супергерой на изкуственият интелект“. Преди повече от 10 години той продава за над половин милиард долара на Google собствената си компания, работеща по изследвания на AI. 

Преди няколко месеца заяви, че скоро ще има изкуствен интелект със способности, съответсващи на тези на хората. Според него обаче с разработването трябва много да се внимава. 

Тя е бивш старши главен изследовател в Microsoft и автор на книга за изкуствения интелект. 
 
Крауфорд е умерена оптимистка за развитието на AI. Тя казва, че е развълнувана от изследванията по темата, но твърди, е ако не се подходи предпазвливо към разработването на изкуствения интелект, може да се стигне до концентрация на власт и вреди за демокрациите по света. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg