Зевинг: Ако не се промени, Германия ще стане болният човек на Европа

1708
Зевинг: Ако не се промени, Германия ще стане болният човек на Европа

© Getty Images/ Кристиан Зевинг, изпълнителен директор на Deutsche Bank

Изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг заяви, че Германия ще се превърне в болния човек на Европа, ако „структурните проблеми“ в страната не бъдат решени незабавно, предава CNBC.

„Ние не сме болният човек в Европа“, каза Зевинг в речта си по време на Handelsblatt Banking Summit 2023 в сряда, „но също така е вярно, че има структурни слабости, които спъват икономиката ни и ѝ пречат да развие големия си потенциал .”

„Ще се превърнем в болния човек на Европа, ако не се заемем с тези структурни проблеми сега“, подчерта той.


Изпълнителният директор на Deutsche Bank добави, че най-голямата задача е на банките, чиито роли се променят в настоящия макроикономически климат.

„Ние сме по-търсени от всякога като мениджъри на риска и консултанти. Това е голяма отговорност, но и страхотна възможност за създаване на ново доверие“, каза той.

„Не трябва да се самозалъгваме: все още изоставаме от нашите международни конкуренти, дори ако специалната икономическа ситуация, причинена от лихвените проценти, в момента донякъде прикрива това – повече за някои институции, по-малко за други“, добави Звеинг.

Германия не е „болният човек на Европа“, заяви президентът на Bundesbank

Той изброи и други проблеми, които допринасят за имиджа на Германия като „болен човек“, включително високи и непредвидими разходи за енергия, бавни интернет връзки, остарели железопътни мрежи, изоставане в цифровизацията, липса на квалифицирани работници, прекомерна бюрокрация и дълги процедури за одобрение.

През последните месеци имаше много дебати дали Германия заслужава прозвището, използвано за първи път, за да опише най-голямата икономика в Европа през 1998 г..

Goldman Sachs: Ударената от рецесия Германия е на кръстопът от проблемиКоментарите отразяват последната прогноза на Бундесбанк, която изчисли, че германската икономика вероятно ще се свие през това тримесечие

Много от факторите, предизвикващи германската икономика, се смятат за глобални насрещни ветрове, коментира по-рано тази седмица Питър Опенхаймер, главен глобален капиталов стратег и ръководител на макроизследванията за EMEA в Goldman Sachs.

„Затрудненото положение, пред което е изправена икономиката в момента, наистина се дължи на редица фактори“, каза Опенхаймер пред CNBC, като предизвикателствата в производствения сектор, разочароващото повторно отваряне на Китай и по-високите енергийни разходи допринасят за рецесията в най-голямата икономика в Европа.

Германия изпадна в техническа рецесия през първото тримесечие на годината, след като ръстът на БВП беше ревизиран надолу от нула на -0,3%. Оттогава редица институции прогнозират по-нататъшно свиване на германската икономика, включително Бундесбанк и Международният валутен фонд.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg