Икономиката на еврозоната се свива през третото тримесечие

1130
Икономиката на еврозоната се свива през третото тримесечие

© Pixabay

Икономиката на еврозоната вероятно се е свила през последното тримесечие, според проучване, което показва, че търсенето е намаляло през септември с най-бързия темп от почти три години, тъй като задлъжнелите потребители са ограничили разходите си в условията на нарастващи лихви по заемите и по-високи цени.

Окончателният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI), изготвян от S&P Global и смятан за добър показател за общото икономическо състояние, се повишава до 47,2 пункта през септември спрямо 46,7 пункта през август, посочва Reuters, но добавя:

„В същото време обаче за четвърти пореден месец този показател е под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, макар и да изпреварва предварителната оценка за 47,1 пункта“.


Проучването от сряда също така показва, че спадът е широкообхватен, тъй като, както и през август, производството намалява както в сферата на услугите, така и в промишлеността.

Първи светли лъчи за Германия, Лондон облекчава финансовите правилаИнфлацията в пет водещи германски провинции се понижава с поне един процентен пункт през септември


Същевременно продажбите на дребно в еврозоната спадат много повече от очакваното през август, показват официалните данни, което говори за по-слабо потребителско търсене, тъй като инфлацията остава висока.

"Спадът на продажбите на дребно през август и слабостта на окончателните PMI индекси за септември са в съответствие с нашето мнение, че икономиката на еврозоната ще изпадне в рецесия през втората половина на 2023 г.", заявява Франциска Палмас от Capital Economics.

Активността в германския сектор на услугите се повишава през септември, но във Франция индустрията се свива с най-бързия темп от почти три години, тъй като намаляването на новите поръчки и експортния бизнес натежават върху втората по големина икономика в еврозоната.

Италианската индустрия на услугите се свива за втори пореден месец през септември, но испанската показва известна устойчивост и се разширява леко след спада през август.

Във Великобритания, която е извън Европейския съюз, компаниите в сферата на услугите търпят по-малък спад, отколкото първоначално се опасяваха, което отразява изненадващия спад на инфлацията и решението на Английската централна банка да запази лихвените проценти, посочва още информационната агенция.

Нагоре или надолу? Тройна дилема тормози европейските централни банки Във всички региони лихвените проценти са много близо до пика, което допълнително затруднява институциите


През септември съставният индекс на новите поръчки в еврозоната, който следи общото търсене, спада от 44,6 на 44,4 - ниско ниво, невиждано от ноември 2020 г., когато светът все още беше в клещите на пандемията от COVID-19.

PMI индексът, обхващащ доминиращата в блока индустрия на услугите, остава под 50 за втори месец, но все пак се повишава до 48,7 от 47,9. Очакванията бяха за 48,4.

Това се случва, след като в понеделник аналогично проучване показва, че производствената активност продължава да е затънала в дълбок и широкообхватен спад през миналия месец, тъй като търсенето се свива с темпове, които рядко са надхвърляни, откакто се събират данни - 1997 г.

Един от добрите знаци е, че през миналия месец компаниите от сектора на услугите са увеличили броя на служителите с по-бърз темп, отколкото през август. Индексът на заетостта се повишава от 50,4 на 51,5.

"В сектора на услугите все още се наблюдава трескаво търсене на работници. Всъщност компаниите от еврозоната увеличиха екипите си с по-бърз темп, отколкото през август. Това е главозамайващо, като се има предвид, че новият бизнес е в застой", посочва Сайръс де ла Рубия от Хамбургската търговска банка. "Едно от предположенията би могло да бъде, че с размътването на икономическите води хората започват да търсят работа, което позволява на компаниите да запълнят дълготрайните липси на персонал."

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg