Глобалните разходи за ядрени оръжия се нараснали с 13% до рекордните $91,4 млрд. през 2023 г., според изчисленията на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (Ican).

Новата обща сума, която е с $10,7 млрд. по-висока от предходната година, се дължи главно на рязко увеличените бюджети за отбрана в САЩ в момент на по-широка геополитическа несигурност, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна и войната между Израел и Хамас.

Деветте ядрени държави в света харчат повече от преди, като Китай е на второ място по разходи с бюджет от $11,9 млрд, въпреки че Пекин е доста под $51,5 млрд., които отчита САЩ.

Русия е на трето място по размер на разходите с $8,3 млрд., следвана от Обединеното кралство ($8,1 млрд.) и Франция ($6,1 млрд.), въпреки че оценките за авторитарните държави или трите страни с недекларирани ядрени програми (Индия, Пакистан и Израел) са затруднени поради липсата на информация.

Сюзи Снайдер, един от авторите на изследването, предупреждава, че ядрените държави "са на път да похарчат $100 млрд. годишно за ядрени оръжия",добавяйки, че вместо това тези пари могат да се използват за екологични и социални програми.

"Тези милиарди биха могли да се използват за борба с изменението на климата и за спасяване от изчезване на животните и растенията, които поддържат живота на Земята, да не говорим за подобряване на здравните и образователните услуги по света."

През последните пет години, откакто Ican започна изследването си, разходите за ядрени оръжия са нараснали с 34%, или $23,2 млрд.. През това време САЩ са засилили инвестициите си с 45%, а Обединеното кралство - с 43%. Имайки предвид тази тенденция, общите разходи през 2024 г. ще надхвърлят 100 млрд. долара.

Руският президент Владимир Путин неведнъж се е позовавал на ядрения арсенал на страната си, за да предупреди Запада в случай на военна намеса в Украйна. През май Русия започна и серия от обучения, симулиращи използването на тактически ядрени оръжия в близост до украинската граница, посочва Тhe Guardian.

Други данни, обобщени от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri), показват, че броят на активните ядрени бойни глави също е по-висок - 9585, което се дължи главно на увеличаването на арсенала на Китай от 410 на 500.

Най-големите ядрени държави остават, както и от 50-те години на миналия век, САЩ и Русия, които притежават около 90% от всички бойни глави. Русия разполага с 4 380 ядрени бойни глави, докато САЩ имат 3 708, допълват изследователите.

Sipri пише, че Кремъл е разположил около 36 бойни глави с оперативни сили повече, отколкото през януари 2023 г. Институтът обаче допълва, че въпреки публичните изявления на Путин и Александър Лукашенко няма категорични доказателства, че Москва е разположила някоя от ядрените си ракети в Беларус.

Арсеналът от ядрени оръжия на Великобритания се оценява на 225, a на Франция - 290. Преди три години Обединеното кралство заяви, че ще повиши лимита на бойните глави, които е готово да складира, до 260 броя "Trident", за да се противопостави на заплахите от Русия и Китай.

"Не сме виждали ядрени оръжия да играят толкова важна роля в международните отношения от Студената война насам", казва пред Тhe Guardian Уилфред Уан, директор на програмата за оръжия за масово унищожение на Sipri.