Медийният акцент във визитата на индийския премиер Нарендра Моди на срещата на върха на Г-7 в Италия не бяха дипломатическите срещи, а отношенията с италианския му колега Джорджа Мелони.

"Здравейте от екипа на "Мелоди", приветства самата Мелони във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, помахвайки небрежно до широко усмихнатия Моди.

Двамата лидери демонстрират публични приятелски отношения още от срещата на върха на Г-20 в Индия миналата година и на преговорите за климата COP28 в Дубай, припомня AP.

Моди, който също публикува видеоклипа на Мелони в X и похвали връзките между Рим и Ню Делхи на италиански, беше в курорта Борго Егнация за срещата на върха на Г-7 с участието на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

Той написа, че с Мелони са разговаряли за укрепване на връзките между двете държави "в области като търговия, енергетика, отбрана, телекомуникации и др.".

Но в Индия не политиката, а именно краткото видео на екипа "Мелоди" привлече вниманието, генерирайки лавина от мемета и реакции, посветени на двамата лидери.

Те дори бяха превърнати в централни персонажи на любовна история, допълва AP. Видеоклипове, генерирани от изкуствен интелект и гледани от милиони, показаха как Моди изпълнява тъжна любовна песен всеки път, когато Мелони се появи с политически лидер, различен от него.

На другия полюс бяха реакциите в индийската преса, които охладиха ентусиазма на онлайн потребителите.

"Подобно на други жени на високи постове, Джорджа Мелони е разглеждана през мъжка призма - секси или не?", гласеше редакционната статия на Times of India.

"Без значение колко влиятелна е, без значение от знанията и уменията, една жена винаги може да бъде подложена на такова унизително рамкиране. Както показва дискусията за Мелони, старомодната сексистка политика умира трудно.", се допълва в статията.