Румънски опозиционери настояват за отстраняване на ръководството на ASF

1281
Румънски опозиционери настояват за отстраняване на ръководството на ASF

© Unsplash

Ръководството на Органа за финансов надзор (ASF) даде днес обяснения пред комисия в румънския Сенат, след като миналата седмица поиска отнемане на лиценза за дейност на "Евроинс Румъния" заради признаци на неплатежоспособност на компанията, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.
 
"Евроинс Румъния" е лидер на местния пазар на застраховки "Гражданска отговорност".  
 
Телевизия Диджи 24 отбелязва, че евентуално обявяване в неплатежоспособност на "Евроинс Румъния" ще бъде четвърти фалит за период от осем години, след фалита на "Сити иншурънс", "Астра" и "Карпатика".
 
Българската Комисия за финансов надзор (КФН) уточни, че компанията "Евроинс Румъния" (Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A.) не извършва застрахователна дейност в България, припомня БТА.
 
 
Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло. 
 
Президентът на румънския Орган за финансов надзор (ASF) Нику Марку заяви пред сенатската комисия днес, че "Сити иншурънс" и "Евроинс" са държали близо 80 процента от пазара на застраховки "Гражданска отговорност", а многобройните нередности в двете компании са направили проверката им много трудна и затова не е било възможно да се вземат своевременни мерки, информира Диджи 24.
 
Въпреки това, според Марку, Органът за финансов надзор е разпореждал проверки почти ежемесечно, което е довело до налагане на глоби на физически и юридически лица и до освобождаване на ръководството на "Евроинс Румъния".
 
"Ръководството на "Евроинс" беше санкционирано и уволнено два, три месеца след моето пристигане. Наложихме значителни глоби, те отнесоха глоби от 16 милиона леи кумулативно за година и половина. Така че надзорната дейност на ASF беше изключително активна, с изключение на това, че ASF се сблъскваше с отказа на дружеството да предостави документи или с предоставянето на документи, които не отговаряха на действителността", заяви Нику Марку пред икономическата комисия на Сената.
 
Той каза, че както на "Сити иншурънс", така и на "Евроинс Румъния", е била дадена възможност да приведат дейността си в съответствие със законовите изисквания.
 
"И двете дружества имаха ниски цени, закъснели плащания и често неотчетени записи (…)", обясни Нику Марку, който представи подробности за състоянието на двете компании и предприетите мерки от страна на ръководения от него орган.
 
В края на миналата седмица лидерът на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" Каталин Друла внесе в парламента искане за отстраняване на цялото ръководство на Органа за финансов надзор (ASF) след новината за оттеглянето на лиценза на "Евроинс Румъния".
 
Днес от тази партия определиха отговорите на представителите на ASF като "незадоволителни" и отново призоваха за уволнение на ръководството на институцията, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на сенатор Анка Драгу от "Съюз за спасение на Румъния".
 
Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП – част от управляващата коалиция) Марчел Чолаку окачестви обаче искането на опозицията като "популистко", информира още Аджерпрес. Чолаку, който се очаква да заеме поста министър-председател (съгласно коалиционното споразумение за управление), изрази увереност, че парламентът ще вземе правилните решения в следващия период.
 
Марчел Чолаку каза, че в момента 100-те хиляди души, които са предявили претенции към тази компания, очакват решение. По думите му това е по-спешното към момента, а не някакви уволнения.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg