5 стартъпа, доказващи, че технологиите решават световни проблеми

2803
5 стартъпа, доказващи, че технологиите решават световни проблеми

© Aerofarms

Технологиите имат безграничен потенциал.

За разлика от потребителската електроника, която прави живота ни по-лесен, но реално е чисто и просто бизнес за трилиони, има компании, които разработват идеи с потенциал да решат някои от най-големите проблеми на Земята.

Финансовото издание Fоrbes подрежда 5 стартъпа, които разработват технологии и продукти, доказващи, че решението на някои от най-големите проблеми може би не е толкова далеч.


1. Viome: Елиминиране на заболяванията чрез персонализирани диети

Ветеранът от Силициевата долина Навийн Джайн основава Viome през 2016 г. Мисията на компанията е да помогне на хората в откриването на подходящия за тях здравословен хранителен режим.

Често в практиката съветите за здравословно хранене си противоречат. Viome променя това, като анализира бактериите и химическите елементи, намиращи се в човешките черва.

Така компанията може да определи с доста голяма точност кой хранителен режим има най-голям шанс да доведе до подобряване на здравословното състояние. Технологията зад метода е сравнително нова, но е създадена на база широк спектър академични трудове.

Продуктът на Viome понастоящем е достъпен в САЩ, Канада и Великобритания срещу 299 долара. Потребителите получават достъп до мобилно приложение, както и комлект за вземане на проба в домашни условия.

Така впоследствие клиентите получават резултатите от теста, както и съвети относно правилния хранителен режим чрез мобилното приложение.

2. The Ocean Cleanup: Елиминиране на пластмасата от Океаните по света

снимка: The Ocean Cleanup

Холандският предприемач Боян Слат основава The Ocean Cleanup през 2013 г., когато е на 18-годишна възраст. Той стартира с проста идея: да спрем замърсяването на океаните чрез филтриране на пластмасата от водата.

По това време се смята, че замърсяването може да се прекрати, като се създаде превенция на това пластмасата изобщо да попада в океаните. Но от друга страна, няма никакви решения какво да се прави с боклука, който вече е под водата.

The Ocean Cleanup планира да вкара в употреба своята първа система през настоящата 2018 г. Компанията ще стартира с почистването на водите между Калифорния и Хавай.

Зоната представлява най-голямото натрупване на пластмаса в световния океан.

По изчисления на The Ocean Cleanup, големината на огромната пластмасова топка в океана възлиза на 1.6 млн. квадратни километра. Това е три пъти по-голяма територия от страна като Франция. В нея има около 1.8 трилиона пластмасови боклуци, които тежат около 80 хил. тона.

Компанията засега няма капацитет да премахне цялата пластмаса веднага, но очакванията са за срок до 5 години огромната маса боклук между Калифорния и Хавай да намалее с 50%.

3. Simprints: Достъп на бедните хора по света до публични услуги чрез идентификация

снимка: Simprints

Липсата на методи за идентификация е един от най-големите фактори, които подкрепят бедността в развиващите се страни.

Това води до неприятната ситуация населението на най-бедните страни в света трудно да има достъп до публични услуги, като образование и здравеопазване, като освен това не може да упражнява правото си на глас поради липсата на валидна идентификация.

Лондонският стартъп Simprints се опитва да разреши този проблем.

Странният случай със самоличността на ИндияКак се управлява страна с население 1.3 млрд. души?

Компанията разработва устройство и софтуер, които функционират на база пръстови отпечатъци с цел установяване на идентичност. Организации, като ARM, Autodesk, както и Bill & Melinda Gates Foundation, подкрепят проекта.

Стартъпът вече работи с благотворителни и здравни организации с цел разпространявне на помощите за бедните страни по по-ефективен начин.

4. Aerofarms: Храна за човечеството чрез локално земеделие

Населението на Земята се очаква да достигне 9 млрд. души през 2050 г. ООН изчислява, че при този сценарии производството на храна ще трябва да се увеличи с цели 70%.

За да се случи това, земеделието по света трябва да бъде подпомогнато и да бъде избегнато евентуално бедствие в бъдеще, причинено от липса на храна. Освен това има всякакви опасности, които дебнат в бъдещето, като разрастване на пустините, отравяне на водата и почвата и т.н.

Световното в Русия: 5 технологични иновации, за които да следитеТова, с което настоящият форум в Русия се отличава от предходните си издания в миналото, е масовото присъствие на нови технологии на самото футболно игрище

Aerofarms взима всичко гореизложено предвид, като създава продукт, който може да се приеме за алтернатива на традиционното земеделие.

Компанията разработва ферми на закрито, които могат да произвеждат храна чрез технология, наречена „aeroponics”. Растенията не поникват изпод почва, а във въздушни канали, напоявани с пръскачки, които осигуряват на корените необходимата вода, за да растат.

Aerofarms твърди, че този метод съкращава разхода на вода за поливане с до 95%, в сравнение с традиционното земеделие.

5. Impossible Foods: Борба срещу климатичните промени чрез фалшиви бургери

снимка: Impossible Foods Inc.

Impossible Foods привлече доста внимание със своите бургери, които не съдържат истинско месо и вече могат да се намерят на пазара.

Човечеството използва голям процент от обитаемата земна повърхност за животновъдство, което е един от най-големите фактори, причиняващи засилване на климатичните промени.

Impossible Foods решават да създават алтернатива на месото, така че да намалят търсенето на истински животински продукти и респективно да намалят нуждата от животновъдство.

Бургерът на компанията има вкус на истинско месо, макар да е създаден на растителна основа, като продуктът придобива все по-голяма популярност по света.

Американците минават на вегетарианско месоПрез последните години редица рискови инвеститори вложиха пари в технологични стартъпи, занимаващи се с разработка на нови храни на растителна основа

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg