50% от атомните реактори в САЩ на възраст над 30 години

970
50% от атомните реактори в САЩ на възраст над 30 години

Половината от 104-те атомни реактора в САЩ са на възраст над 30 години, съобщава Си Ен Ен, като се позовава на данни на Американската комисия за регулиране на ядрената енергетика.

По-голямата част от реакторите са на възраст най-малко 20 години.

По начало тези реактори са били със срок на експлоатация от 40 години, но повечето от тях са помолили за удължаване на срока с 20 години. До сега 62 молби за удължаване са получили положителен отгвор и се чака отговор по още 20.

Реакторите произвеждат огромно количество електроенергия, без да отделят вредни газове в атмосферата.

САЩ получава около 20% от електроенергията си от атомни реактори.

Според много анализатори, сегашните събития в Япония са знак, че старите реактори в САЩ трябва да бъдат затворени.

Най-голяма е тревогата относно 23 реактора, които са от същия тип като този в Япония - General Electric Mark 1. Много „герои" обаче се борят за това реакторите все още да работят, коментира Си Ен Ен.

Повечето реактори от споменатия тип са влезли в експлоатация между 1972 и 1978, което означава, че са на близо 40 години.

Според критиците, техните стени са прекалено тънки, депата за отпадъци са уязвими на терористични атаки, а удължаването на лицензите за експлоатация се дават прекалено лесно.

В понеделник General Electric разпространи съобщение, в което уверява, че реакторите са безопасни, като изтъква, че в света оперират още 32 от този тип.

АЕЦ в Чикаго, например, работи от 1972, но в последното десетилетие в него са инвестирани 400 милиона долара. Според управата, въпросът не е в годините, а в състоянието на реакторите.

Преди рецесията, потреблението на електроенергия в САЩ се увеличаваше и се очаква да се увеличи с 20% в следващите 20 години.

Но построяването на нови реактори е скъпо и трудно.

Администрацията на Обама подкрепя подобни проекти и съдейства за милиарди долари заеми за строежи.


 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg