И централните банкери се загрижиха за климатичните промени

746
И централните банкери се загрижиха за климатичните промени

© снимка: Pixabay

Управителите на централните банки на Великобритания и Франция отправиха предупреждение за финансовите рискове, произтичащи от климатичните промени, предава BBC.

Отвореното писмо на Марк Карни и Франсоа Вилерой де Гало, което откроява опасностите пред световната икономика, е подписано и от председателя на Мрежата за "озеленяване" на финансовата система (Network for Greening the Financial System - NGFS).

В организацията, основана през 2017 г. от Bank of England, членуват 34 централни банки.

В доклада на централните банкери се посочва, че катастрофалните последствия от климатичните промени вече са видими на много места по света -  горещите вълни в Северна Америка, опустошителните тайфуни в Югоизточна Азия и засушаването на Африка и Австралия.

Тези явления увреждат държавната инфраструктура и частната собственост, застрашават живота и здравето на много хора и намаляват производителността.


Според експертите на NGFS в дългосрочен план това може да доведе до масова миграция, политическа нестабилност и конфликти. Те припомнят договореностите в Парижкото споразумение от 2015 г., с което бе поет ангажимент за ограничаване на повишението на средната глобална температура с 2 градуса по Целзий.

Този преход обаче сам по себе си създава рискове, смятат централните банкери.

Най-големите опасности се свеждат до три основни направления. Първото от тях е свързано с чисто физическите фактори - непосредствените вреди, които климатичните промени и природните бедствия оказват върху селското стопанство, транспорта, индустрията и т.н.

На второ място те поставят рисковете на прехода към "зелена" икономика. Ако индустриите с най-голям въглероден "отпечатък" върху околната среда бъдат принудени да ограничават емисиите си рязко и хаотично, техните бизнес модели и пазарни оценки могат да понесат тежки удари.

Третият сериозен риск, според екологичната организация на централните банкери, е свързан с компенсацията на щетите.

Ако загубите на гражданите и бизнеса вследствие на климатичните промени продължават да нарастват, финансовата тежест върху застрахователните компании ще се увеличи значително, се посочва в доклада на NGFS.

В своето отворено писмо Марк Карни и Франсоа Вилерой де Гало се фокусират именно върху втория риск - преминаване към "зелена" икономика без достатъчно планиране.

"Въглеродните емисии трябва да намалеят с 45% спрямо нивата си от 2010 г., за да достигнат нетна нулева стойност до 2050 г. Това ще изисква пренасочване на огромни капиталови потоци", смятат централните банкери.

Според тях необходимостта от предприемането на мерки за ограничаване на вредата върху околната среда е безспорна, но в същото време трябва да се избягват "резките движения", които биха застрашили стабилността на глобалната икономическа и финансова система.

Защо рециклирането е трудна задача за бизнеса?Оказва се, че повечето правителства по света все още няма разработени политики относно рециклирането


Според NGFS трябва да бъде изработен подробен "сценарий", който да осигури достатъчно време за подмяна на съществуващите технологии и инфраструктура и да поддържа цената на енергията на разумни равнища.

"Компаниите и секторите, които не успеят да се реформират или да планират адекватно тези промени, просто ще спрат да съществуват", предупреждават Карни и де Гало.

От NGFS съветват представителите на корпоративния сектор да въведат механизми за постоянен мониторинг на финансовите рискове, свързани с климатичните промени. Това планиране трябва да стане част от ежедневните задачи във всяка компания, се посочва още в доклада, цитиран от BBC.

Централните банкери имат амбицията да дадат пример, като направят собствените си оперативни дейности по-устойчиви от гледна точка на околната среда.

Според тях едно от най-важните неща в предстоящия преход ще бъде споделянето на информация между отделните участници в предстоящия преход.

Регулаторите ще трябва да изработят точна система за класификация на индустриите и дейностите, които имат най-голям дял в прехода към зелена и нисковъглеродна икономика.

"Климатичните промени са глобален проблем, който се нуждае от глобални решения. В тях ще вземат участие всички представители на финансовия сектор", се казва още в писмото на управителите на централните банки на Франция и Великобритания. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg