"Най-лошият сценарий" и "бурно море". За какво се готвят китайските служби?

1315

© Getty Images

Китайският лидер Си Дзинпин e призовал висшите си служители по националната сигурност да мислят за "най-лошия сценарий" и да се подготвят за "бурно море", тъй като управляващата комунистическа партия засилва усилията си да противодейства на всички предполагаеми вътрешни и външни заплахи.

"Сложността и трудността на проблемите на националната сигурност, с които се сблъскваме сега, значително нараснаха", заявява Си във вторник по време на заседание на партийната Комисия за национална сигурност, съобщава държавната информационна агенция „Синхуа“. "Трябва да обмисляме най-лошия сценарий и да се подготвим да преминем през големите изпитания на силните насрещни ветрове и големите вълни, дори на опасните, бурни морета".

Тези инструкции на Си, най-могъщият китайски лидер от десетилетия насам, посочва CNN, идват в момент, когато Пекин е изправен пред множество предизвикателства - от изпитващата затруднения икономика до все по-враждебната според него международна среда.

Икономическото възстановяване на Китай губи инерция Производствената активност се е понижила до най-ниското си ниво след отпадането на политиката за нулев ковид


Пред лицето на това, което нарича "сложна и тежка" ситуация, Си заявява, че Китай трябва да ускори модернизацията на своята система за национална сигурност и способности за защита, като се съсредоточи върху повишаването на своята ефективност в "реални бойни действия и практическото им използване".

Китайският лидер също така се обръща с призив страната да ускори изграждането на система за наблюдение на рисковете за националната сигурност и ранно предупреждение, да подобри образованието в областта на националната сигурност, както и управлението на сигурността на данните и изкуствения интелект.

Откакто дойде на власт преди десетилетие, Си превърна националната сигурност в ключова парадигма, която преминава всички аспекти на държавно управление на Китай, твърдят експерти. По думите им той е разширил понятието за национална сигурност, за да обхване всичко - от политиката, икономиката, отбраната, културата и екологията до киберпространството. По отношение на географския обхват тя се простира от морските дълбини и полярните региони до Космоса, минавайки през големите данни и изкуствения интелект.

Китай и Северна Корея засилват шпионския натиск срещу САЩ и съюзницитеДокато Пекин използва нова хакерска група срещу ключова инфраструктура, Пхенян забързва изстрелването на военни сателитиВ рамките на концепцията на Си за "всеобхватна национална сигурност" Китай въвежда множество законодателни актове с цел да се защити от предполагаеми заплахи, включително закони за борба с тероризма, шпионажа, киберсигурността, чуждестранните неправителствени организации, националното разузнаване и сигурността на данните.

Неотдавна Пекин допълнително разшири обхвата на вече широкия закон за борба с шпионажа, като включи в него държавните тайни и разузнавателните данни и всички "документи, данни, материали или предмети, свързани с националната сигурност и интереси", припомня още CNN и цитира Бил Бишъп, дългогодишен наблюдател на Китай, който казва:

"Всичко в Китай на Си е национална сигурност и този фокус се засилва. Страната на сигурността побеждава дори тази на икономиката".

В Хонконг например Пекин наложи широкомащабен закон за националната сигурност, за да потуши несъгласието, след като градът беше разтърсен от огромни протести за демократично управление.

Пекин отвръща на удара, забранява използването на чипове на MicronСпоред Администрацията за киберпространството на Китай продуктите на компанията представляват


Усещането, че сигурността е заменила икономическия растеж като основен приоритет на Пекин, се засилва от множеството скорошни обиски на чуждестранни организации, включително на американската консултантска агенция Bain & Company и на компанията за комплексна проверка Mintz Group, акцентират анализаторите пред медията.

Според тях тези акции са стреснали международните компании в момент, когато китайското правителство се опитва да привлече повече чуждестранни инвестиции, за да съживи забавящата се икономика, възпрепятствана от тригодишните строги ограничения, свързани с пандемията.

През март китайските власти задържаха японски служител на Astellas Pharma в Пекин по подозрение в шпионаж. Той е 17-ият японец, задържан в страната от въвеждането на закона за борба с шпионажа през 2014 г.

На срещата във вторник Си заявява, че Китай трябва активно да формира "сигурна външна среда", за да поддържа по-добре сигурността на "отварянето" на страната и да "насърчава дълбоката интеграция на развитието и сигурността".

Това, коментират експертите, със сигурност ще се превърне в предизвикателство пред развитието на икономика №2 в света.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg