Тайното оръжие на Tesla

2249
Тайното оръжие на Tesla

© Instagram

Повечето инвеститори мислят единствено за електрически коли, когато става дума за Tesla.

Но компанията има едно тайно оръжие – соларната енергия и бизнесът с батерии.

Нов анализ посочва, че именно тези звена на Tesla могат да бъдат основния фактор в представянето на акциите на компанията.


Алекс Потър, анализатор в Piper Sandler, повиши прогнозата си за цената на книжата на Tesla до 928 долара, което е скок от цели 199 долара спрямо преходните очаквания, предава CNN. 

Според него подценен фактор за бъдещето представяне на компанията са частите от нейния бизнес, които не са фокусирани конкретно върху автомобилите. Тези операции понастоящем оформят едва 6% от приходите на Tesla. 

“Лесно е да забравим, че Tesla продава батерии и продукти за соларна енергия”, пише анализаторът, добавяйки, че пазарът е достатъчно голям, за да може компанията да се облегне на него и да постигне по-високи приходи, отколкото от автомобилния сегмент. 

Tesla засили производството на Solarglass Roof - соларни панели, които наподобяват керемиди и печелят вниманието на потребителите, които смятат стандартните панели за прекалено грозно съоръжение, за да стои на покрива на дома им. 

Компанията продава и по-големи батерии на име Powerwall, които могат да съхраняват енергийния излишък, генериран през деня от соларните панели, вместо да прелива тази енергия към мрежата, както се случва с конвенционалните соларни технологии. 

Алекс Потър смята, че бизнесът със соларни панели и батерии на Tesla може да достигне 80 млрд. долара на година след 2030 г. спрямо едва 1.6 млрд. долара през миналата 2019 г.

Приходите на компанията от автомобилния бизнес достигнаха 18.5 млрд. долара през миналата година.

Анализаторът вярва, че голяма част от потребителите на соларните панели и батерии на Tesla ще бъдат собственици на автомобили със същата марка, които желаят да ги захранват с чиста енергия.

Според него следващото предизвикателство пред Tesla ще бъде именно как да продава концепцията за съхраняване на енергия, произведена от соларни панели за собствени нужди. 

Потър вярва, че броят на собственици на автомобили Tesla, които искат да купят и соларни панели и батерии, се увеличава, дори и технологията да не пести пари. Много хора, които вече имат електрическа кола, демонстрират готовност да плащат за премиум услуги и продукти.

Какво стана със соларните керемиди на Илон Мъск?Преди около 2 години Илон Мъск представи пред обществеността прототип на специални соларни керемиди под бранда Tesla Solar Roofs

„Този сценарий вече се случи в автомобилния сегмент, като през идните години смятаме, че Tesla ще пресъздаде този успех и при генерирането и съхраняването на енергия”, казва той.

За да тества тази теория, Потър посочва, че наскоро е инсталирал панели и батерии на Tesla в собствения си дом, чрез които да зарежда автомобила си Tesla Model X. 

“Резултатите хвърлиха светлина по този въпрос, поради което повишаваме ценовия си таргет”, пише той. 

Акциите на Tesla, които постигнаха впечатляващо поскъпване през последните 8 месеца, добавиха 5% след анализа на Потър, преминавайки границата от 900 долара за брой.

Книжата са удвоили цената си през тази година, като записват ръст от над 400% спрямо 52-седмичното си дъно, отчетено през юни миналата година.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg