8 часа не стигат: По-важно е да имате по-кратък, но стабилен режим на сън

1395
8 часа не стигат: По-важно е да имате по-кратък, но стабилен режим на сън

© Getty Images

Ако не сте от късметлиите, които могат да си позволяват по осем часа сън редовно, не губете надежда. Това не означава, че непременно ви чакат болести и ранна смърт.  

Ново проучване, изследващо връзката между съня и качеството на живот, стига до извода, че далеч по-важно е да заспивате в определен час, отколкото да следите продължителността, пише The Wall Street Journal.

Резултатите от проучването, публикувано в изданието Sleep, допринасят за по-добро разбиране на връзката между регулярността на съня и общата продължителност на живота. Оказва се, че повече значение имат не часовете, а цикълът, при който тялото е в покой.  


„Струва ми се, че досега пропускахме половината важни неща“, казва неврологът Марк Уолкър от Центъра за изследване на съня към университета „Бъркли“ в Калифорния. По думите му въпросите около редовността на съня са „избухнали“ като една от най-важните теми в областта.

Вечерните размисли за работа ви правят по-лоши лидери сутринНово проучване сочи, че пълноценната почивка в извънработно време ви прави по-добър мениджър

Да спиш осем часа всеки ден е трудна задача. Между работата, семейните задължения и всичко останало, което трябва да се свърши, често на човек му остава по-малко време за почивка. Данните за САЩ например сочат, че над 1/3 от американците не могат да изпълнят смятаните за златен стандарт между 7 и 9 часа сън. Около 20% казват, че рядко или почти никога не се събуждат отпочинали.

При хората, които спят редовно, независимо от продължителността, рискът от ранна смърт е с 20% до 48% по-малък в сравнение с тези, които почиват хаотично (макар и „веднъж на сто години“ да вземат по 8 часа сън) твърди се в проучването.

Какво причинява стресът на човешкото тяло?Стресовата ситуация се появява най-вече, когато човек смята, че е в опасност, независимо каква

Какво се разбира под нередовен сън?

Това е спане, прекъсвано от чести събуждания. Също – хаотични дрямки и заспиване в различни часове на денонощието. Резултатите от това проучване не се опитват да отрекат постигнатото от науката досега. Но те добавят самостоятелен критерий за качеството на съня – редовността, въпреки че и продължителността си остава важен фактор.

„Хората, които имат дълъг и непрекъснат сън, са поставени в най-нисък риск, казва един от съавторите на проучването – Ангъс Бърнс от Медицинското училище в Харвард. И все пак, подчертава той – краткият и редовен сън е повод за по-малко притеснения, отколкото продължителният, но на пресекулки и с прекъсвания.

Това е доста добра новина за онези, които така или иначе не могат да спят по осем часа.

„Много хора са притиснати от работата и други задачи. Ако могат да спят поне редовно, значи правят нещо за здравето си“, обяснява Бърнс.

На базата на тези изводи обаче се появяват нови въпроси. Какви са последствията от редовно, но твърде кратко спане? Ако например се спи по 3-4 часа всяка нощ, не е ли това дори по-лошо от нередовния и дълъг сън?

„Вечна младост“: Най-популярните методи в битката с остаряванетоОт екстремно ниски температури през терапия с червена светлина до пептиди - модерните практики и продукти в стремежа към неувяхваща младост

Друго изследване от 2023 г., публикувано в медицинското издание QJM, изследва колко често хората имат проблеми със заспиването и дали приемат медикаменти, за да решат този проблем. Установява се, че здравословно спящите живеят по-дълго с 4.7 години (при мъжете) и 2.4 години (при жените).

„Не е нужно да спите по идеалния начин (редовно, по осем часа), за да намалите риска. Но колкото по-дълго поддържате оптимален режим, толкова по-голямо ще е въздействието върху вашето здраве и дълголетие“, казва д-р Франк Киан, специалист по сърдечно-съдови заболявания в Бостънския медицински център и един от авторите на това проучване.

Въпросите за съня и тяхната връзка с дълголетието събират все повече привърженици през последните години. Това е една от най-обсъжданите теми сред членовете на Facebook групата Life Extension and Anti-Aging, казва администраторът ѝ Нилс Осмар.

През септември в групата е пусната анкета, чиито резултатите сочат, че само 1% от членовете на общността не смятат съня за ключов за здравето и дълголетието им.

Бил Гейтс се пази от деменция с ежедневно следене на съня сиМилиардерът спи по минимум 7 часа на нощ и след това проверява

Дори да приемем обаче, че заспиването е сравнително лесно (а то в много случаи не е), решението да си легнеш е друга тема. Ако имате да довършите важни задачи, да отговорите на натрупани имейли, да решите семеен спор или да планирате нещо важно, не може просто да зарежете всичко.

Ето защо изграждането на навик да се отправяте за сън в определено време е от изключителна важност.

Имайте предвид обаче, че дори и шампионите по здравословно спане не успяват да си лягат по часовник. Всъщност амплитудите от около час-два в часовете за заспиване и събуждане не са проблем, казва Бърнс.

Марк Уолкър от университета „Бъркли“ дава няколко съвета за изграждане на навик.

Той препоръчва да се настрои алармата на телефона за подсещане 60-90 минути преди часа за лягане. Да се угасят 2/3 от светлините в жилището, а спалнята да се поддържа хладна. Медитацията може да помогне на хора, склонни да размишляват или да правят равносметка на свършеното през деня преди сън посочва той и допълва:

„Заспиването не става с натискане на копче. Мозъкът има нужда от време, за да се успокои.“

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg