8 дейности, от които Илон Мъск печели пари, преди да е милиардер

4660
8 дейности, от които Илон Мъск печели пари, преди да е милиардер

© Pixabay

Илон Мъск е един от най-авантюристичните предприемачи в Силициевата долина, като акциите на двете му най-големи компании Tesla Motors и SpaceX поскъпнаха значително през последните няколко години, докато той се опитва да трансформира транспортната индустрия.

Състоянието му в момента се оценява на 16.6 млрд. долара, но достигането до тази сума не става за ден или два.

Вижте някои от най-находчивите начини, по които Мъск прави пари, преди да стане известен милиардер, подбрани  от Time.

Той създава и продава собствена видео игра, когато е на 12 г.

Играта е била на космическа тема и носела името Blastar, като целта на играещите е била да унищожат извънземен кораб, пълен с оръжия за масово поразяване. Мъск се интересува от компютри от ранна детска възраст и започва да се учи на програмиране, още когато е на 9 г.

Той получава 500 долара, когато сорс кодът за неговата игра, базирана на езика за програмиране BASIC, е публикуван в южноафриканското списание PC and Office Technology. Играта е първият продукт, който Мъск някога продава; той я нарича „тривиална, но по-добра от Flappy Bird.”


Мъск работи като чистач на котелно помещение в дъскорезница.

След като напуска Южна Африка през 1988 г., Мъск работи най-различни странни неща в Канада. Според биографията му, дело на Ашли Ванс, Мъск първо работел във фермата на братовчед си, а след това се научил как да реже дървени трупи с верижен трион във Ванкувър.

При едно от посещенията си на бюрото по труда той пита коя е работата с най-голямо заплащане, която се предлага. Оказва се, че това е чистач на котелно отделение в дъскорезница.

Срещу 18 на час (страхотно заплащане за 1989 г.) изтощителната работа включвала носене на защитно облекло, промъкването през тесни пространства и събирането на остатъчни материали при изключително високи температури, според Мъск.

Осигурява си стаж в Bank of Nova Scotia, след като се обажда на ръководител в банката, без да го познава, и го кани на обяд.

След като се събира с брат си Кимбал в Канада, двамата решени да успеят братя започват да звънят на бизнесмени, без да ги познават и ги питат дали искат да излязат с тях на обяд.

Един от тези бизнесмени е Питър Никълсън, високопоставен ръководител в Bank of Nova Scotia, на когото му харесала инициативността на момчетата. След  като се срещнал с тях, той бил толкова впечатлен от Илон, че станал негов ментор и му предложил летен стаж в банката при заплащане от 14 долара на час.

За да печели допълнителни пари, Мъск продавал компютърни части и цели компютри от стаята в общежитието си.

Докато учел в Куинс юнивърсити в Онтарио, Мъск се занимавал и със страничен бизнес. Той продавал компютри и компютърни части от стаята си в общежитието.

Той сглобявал компютри според нуждите на своите състуденти, като например компютър за игри и т.н. Както самият Мъск обяснява: “ако компютърът им не тръгваше или имаше вирус, аз оправях нещата. Можех да разреша почти всеки проблем." Никак не лошо за човек, който впоследствие вдъхновява образа на Тони Старк в „Железният човек“.

7 съвета от Илон Мъск за нови предприемачиЕто малка част от това, което предприемачът е научил през последното десетилетие

Плащал наема си, докато бил в колежа, като превръща къщата си в нощен клуб.

След като се мести в Университета на Пенсилвания през 1992 г., Мъск бързо впряга предприемаческия си инстинкт. Заедно със свой приятел наемат на относително ниска цена къща с 10 спални в близост до кампуса.

През седмицата двамата учели, но през уикендите превръщали къщата в "нелицензирано питейно заведение," според неговия съквартирант Адео Роси. Това включвало покриването на прозорците с черни чували за боклук и боядисването на стените в ярки цветове.

Мъск, който никога не е бил по алкохола, остава трезвен, за да държи нещата под контрол. Той ръководел партитата, както обяснява. "Плащах сам за колежа и можех да изкарам наема за целия месец за една вечер."

През 1995 г. Мъск напуска Станфордския университет, за да основе интернет стартъп.

Въпреки че е приет в докторантската програма на Станфорд, след като изкарва две години там, той решава, че интернет предлага много повече възможности за промяна на обществото. Той напуска университета и заедно с брат си Кимбал основава Zip2 - компания, която предлагала карти и директории на онлайн издания.

За да основат компанията, те използвали 28 000 долара от банковата сметка на баща си.

Той става милионер четири години по-късно, когато заедно с брат му продават Zip2.

Тя е купена през 1999 г. от Compaq, която по това време е един от водещите доставчици на компютърните системи, до придобиването й през 2002 г. от HP. Сделката за Zip2 възлиза на 307 млн. долара. Делът на Мъск от продажбата пък е 22 млн. долара.

Мъск реализира нетна доходност от над 165 млн. долара, когато компанията му за финансови услуги X.com се слива с PayPal, която пък е купена от eBay.

Малко след продажбата на Zip2, Мъск инвестира 12 млн. долара от своите пари, за да съоснове X.com, която според него била бъдещето на онлайн банкирането. В началото на 2000 г. X.com се слива със своя конкурент Confinity, а новата компания получава името PayPal.

Мъск е мажоритарен акционер, но е принуден да напусне поста главен изпълнителен директор. След това PayPal приема офертата на eBay, въпреки че Мъск е против. След финализирането на сделката на стойност 1.5 млрд. долара, Мъск получава 180 млн. долара, след данъци.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg