Белгийците трябва да плащат повече за любимите си пържени картофки
Заради покачващите се цени на енергията, суровините и труда, на белгийците им се налага да плащат повече за своята любима храна – пържени картофки или картофени пръчици.
Белгия е най-големият износител в света на картофки и други замразени картофени продукти, като в страната всяка година се обработват 5.3 млн. тона картофи и се изпращат към клиенти в над 160 държави.
"Картофките, разбира се, са толкова важен продукт за Белгия, че в емоционален план, когато порцията поскъпва с 10 или 20 цента, това е много по-съкрушително от поскъпването на пералня или чифт обувки," казва пред Ройтерс Бернар Льофавр, президент на националния синдикат на производителите на пържени картофки.
Освен с високите цени на енергията, които засягат домакинства и бизнес почти навсякъде, белгийците трябва да се съобразяват и със забраната за използването на вилици и чинийки за еднократна употреба, които традиционно са предпочитани при консумацията на картофки.
"Ние имаме нужда от газ, за да приготвяме картофки. Не можеш да пържиш картофки със свещ," казва Льофавр, който очаква цените да се покачат с около 10% в идните месеци, след като през последните две години останаха почти без промяна.
Пандемията от коронавирус също така доведе до недостиг на сосове, в това число и на майонеза, които са считани за задължителни от белгийците, когато консумират картофки.
За Бертран Баласи, който предлага картофки в улично заведение в Брюксел, повишението на цената е неизбежно.
"Има увеличения в цените на много неща, като мазнина, картофи, енергия. Така че дори и да знаем, че цената на картофките е символична, ние може да се наложи да я вдигнем, за да можем да продължим да предлагаме качествен продукт," казва Баласи пред Reuters.