Най-старите рецепти в света: Пудинг от коприва и яхния против махмурлук

4341
Най-старите рецепти в света: Пудинг от коприва и яхния против махмурлук

© Pixabay

Замисляли ли сте се колко е старо ястието, което консумирате?

Не става въпрос за това колко време е стояло в хладилника, а от кога датира рецептата и каква е нейната история.

Оказва се, че някои от най-популярните манджи се приготвят от хилядолетия. Някои от тях са простички, но важни неща - като бирата и печеното свинско, а други са доста по-софистицирани и включват екзотични продукти, като бадемово мляко и хранителни добавки против махмурлук.

Електронното издание Bustle състави класация на седемте най-стари рецепти в света:


1. Торта Линцер, 1653 г.

Ако се чудите кой е най-старият сладкиш в света, едва ли има по-подходящ предентент от тортата Линцер. Тя представлява тестено печиво с пълнеж от плодово сладко. Със сигурност това е тортата с най-богато родословие в света.

Рецептата за нея е открита през 1653 г. в един австрийски манастир. Тя обаче доста се различава от съвременните вариации на десерта, които се сервират на различни места по света.

2. Фрументи, 1381 г.

Фрументито е било много популярно ястие в Средновековна Европа, но за съжаление, в по-нови времена то почти е изчезнало. То се приготвя от варена пшеница с бадемов сос, подправена със сладки аромати и плодове. Често се е сервирала и като гарнитура на пикантни ястия, месо и др.

До някаква степен то напомня популярния десерт ашуре, който днес в повечето случаи също се приготвя с варена пшеница и плодове. Най-старата рецепта за приготвяне на фрументи може да бъде открита в британския готварски сборник The Forme Of Cury от 1381 г.

3. Агнешка яхния против махмурлук, 900 г.

Най-старата арабска готварска книга е написана от Ибн Саяр ал-Уарак в Багдад в началото на X век със семплото заглавие "Книга за ястията". Текстът е изключително подробен и съдържа над 600 рецепти, които са подходящи за различни поводи.

Може би най-известната от тях обаче е т. нар. кишкия, или яхния против махмурлук. Ястието се приготвя с месо (най-често агнешко), нарязани зеленчуци, голямо количество билки и се задушава в бульон. Рецептата е доста сложна за изпълнение, но ако главата ви "цепи", след като сте прекалили с алкохола предишната вечер, може би си струва да я пробвате.

4. Печено диво прасе, I век

Една от най-известните кулинарни книги в света е римската De Re Coquinaria, или в превод от латински "За кухнята". Неин автор е Марк Гавий Апиций, за когото спокойно може да се каже, че е най-известният гурме специалист в Древен Рим.

Книгата съдържа стотици рецепти, като някои от тях са документирани единствено в нея. Има такива, които са предназначени за по-софистицираните вкусове на римската аристокрация, например печения съсел или черен дроб от свиня майка. Но има и по-семпли предложения, сред които е печеното диво прасе.

Апиций предлага два начина за приготвянето на месото и седем различни соса, с които то може да се гарнира.  Ето и основните инструкции: "Дивата свиня се почиства, поръсва се със сол и кимион и се оставя да престои. На следващия ден се слага във фурната и когато е готова, се подправя със счукан пипер. Сосът може да е меден бульон или вино."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg