Вкусът на кафето може да се влоши заради климатичните промени
Множество проучвания изследват как изменението на климата може да бъде пагубно за добива на кафе.
Изследвания, публикувани през 2019 г., показват, че 60% от известните днес видове кафе може да са застрашени от изчезване.
Ново проучване обаче се съсредоточава върху това как глобалното затопляне може да повлияе на вкуса, аромата и качеството на кафето. Лошата новина е, че не само напитката в бъдеще може да бъде по-трудна за откриване, но и вкусът й ще бъде по-лош.
Екип, ръководен от изследователи от университета Tufts и Montana State University, търси модели в 73 публикувани статии за кафето, за да определи кои фактори най-вероятно биха повлияли на качеството му, както и въздействието, което промените в околната среда биха могли да окажат върху тези фактори, съобщава T+L.
„Чаша кафе с по-ниско качество има както икономически, така и сензорни последици. Факторите, които влияят върху производството на кафе, оказват голямо влияние върху интереса на купувачите, цената на кафето и в крайна сметка - поминъка на фермерите, които го отглеждат“, според Шон Кеш, икономист и професор във Friedman School of Nutrition Science and Policy на Tufts и старши автор на изследването.
„Ако използваме науката, за да разберем тези промени, бихме могли да помогнем на фермерите и други заинтересовани страни да управляват по-добре производството на кафе пред лицето на това и бъдещите предизвикателства", допълва той.
Изследователите идентифицират два фактора, които имат най-сериозна връзка с качеството: първо, на по-висока надморска височина се произвежда кафе с по-добър вкус и аромат, и второ - твърде многото слънчева светлина води до понижено качество.
Първият фактор може да бъде повлиян значително от глобалното затопляне. „По-високите надморски височини са свързани с по-ниски температури, които водят до по-бавно зреене, удължено пълнене на плодовете и по-голямо натрупване на вкус и аромат“, казват учените.
Качеството на кафето, отглеждано на по-ниски височини, дава представа какво може да се случи с кафето, което вирее на по-високо, с повишаването на температурите заради изменението на климата. Необходима е адаптация към климата за селскостопанските системи за отглеждане кафе на всички височини, предупреждаат учените.
9 здравословни храни, с които тялото ви ще се възродиОт средство срещу махмурлука до отслабване
Намаляването на излагането на слънчева светлина, от друга страна, изглежда по-лесно. Докато излагането на светлина се променя с изменението на климата, тази променлива може да бъде модифицирана чрез управление на сянката. Това е относително достъпна стратегия за адаптиране към климата, в сравнение с алтернативи, като преместване на фермите за кафе.
Най-големият извод от проучването обаче е, че трябва да се свърши повече работа, за да се гарантира, че вкусът на кафето е добър. То подчертава, че качеството на кафето е чувствително към промените в екологичните норми и управленските проактики, свързани с изменението на климата и адаптацията към него.
Като се има предвид чувствителността на кафето към промените в околната среда, се изискват основани на доказателства иновации, за да подобрят устойчивостта на сектора в контекста на глобалните промени, посочват учените.